Wouter Hoeffnagel - 27 mei 2019

Japan perkt buitenlandse investeringen in IT- en telecombedrijven in

Japan perkt buitenlandse investeringen in IT- en telecombedrijven in image

Japan neemt maatregelen om overnames van Japanse IT- en telecombedrijven door buitenlandse partijen tegen te gaan. Het Aziatische land stelt dat de maatregelen nodig zijn met het oog op nationale veiligheid.

Dit meldt Reuters. De maatregelen worden aangekondigd op dezelfde dag dat de Amerikaanse president Donald Trump bij de Japanse premier Shinzo Abe op bezoek was voor onder meer handelsgesprekken. De Verenigde Staten (VS) waarschuwen buitenlandse partners al langer voor het gebruik van Chinese technologie, die waarbij de speren van de Amerikanen vooral gericht zijn op Huawei. De VS stelt dat technologie van dergelijke bedrijven door de Chinese overheid misbruikt kan worden om Westerse doelen te bespioneren. China en Huawei ontkennen dit.

Technologie beschermen

Met de strengere regels wil de Japanse overheid voorkomen dat Japanse technologie uitlekt die van belang wordt geacht voor de Japanse nationale veiligheid of die schade kan toebrengen aan de technologie fundering van Japan. "Op basis van het toenemende belang van cybersecurity in recente jaren hebben we besloten noodzakelijke stappen te nemen, waaronder het toevoegen van chipproductie. Dit is een gepaste preventieve maatregel voor een situatie die een ernstige impact kan hebben op de Japanse nationale veiligheid", melden Japanse ministeries in een verklaring.

Buitenlandse investeerders die meer dan 10% van de aandelen kopen in een Japans bedrijf dat op de lijst is geplaatst, moet hiervan melding maken bij de Japanse overheid. De investering wordt hierbij beoordeeld. Indien hierbij tekortkomingen worden vastgesteld, kan de investeerder worden opgedragen zijn investering te wijzigen of hiervan in zijn geheel af te zien.