Wouter Hoeffnagel - 27 mei 2019

Huawei's Ren Zhengfei: 'Sancties tasten voorsprong van Huawei aan'

Ren Zhengfei (foto), oprichter van Huawei Technologies, erkent dat de sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd de voorsprong van het bedrijf ten opzichte van concurrenten zoals Ericsson en Nokia in gevaar brengt. Het bedrijf gaat echter inzetten op de productie van eigen chips en alternatieven zoeken voor Amerikaanse componenten om een voorsprong te behouden in smartphones en 5G.

Dit zegt Zhengfei in een interview met Bloomberg Television. Huawei werd op 17 mei op de Entity List geplaatst, een zwarte lijst met organisaties waarmee Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven. Ondanks dat tijdelijke ontheffing die Huawei kort hierop kreeg, hebben een flink aantal bedrijven hun banden met Huawei verbroken. Onder deze bedrijven bevinden zich ook fabrikanten van belangrijke componenten, waaronder chipmaker ARM, Intel, Qualcomm en Broadcomm.

Eigen chips produceren

Zhengfei erkent dat de sancties impact hebben op de voorsprong die het bedrijf had ten opzichte van concurrenten. Huawei ontwerpt echter al enkel jaren zelf chips, waarvan er verschillende inmiddels in diens smartphones worden gebruikt. Ook werkt Huawei aan een eigen mobiele besturingssysteem, dat wordt ontwikkeld nadat Google de Android-licentie van Huawei introk. Hoelang Huawei hiervoor nodig heeft is niet duidelijk. "Dat is afhankelijk van hoe snel onze reparateurs in staat zullen zijn het vliegtuig te repareren, aldus de oprichter. "Ongeacht welk materiaal zij hiervoor gebruikt - metaal, kleding of papier - het doel is het vliegtuig in de lucht te houden."

Waar Zhengfei Trump enkele maanden geleden nog 'een geweldige president' noemde, uit de Huawei-oprichter in het interview nu felle kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump. "Ik zie zijn tweets en vind ze lachwekkend omdat ze tegenstrijdig zijn", aldus Zhengfei. "Hoe is hij een meester in de kunst van onderhandelen geworden?"