Gegevens van 4.500 klanten TalkTalk online gepubliceerd

26-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Gegevens van 4.500 klanten TalkTalk online gepubliceerd

Persoonlijke gegevens van 4.500 klanten van de Britse telecom- en internetprovider TalkTalk zijn online gepubliceerd. De publicatie is opvallend, aangezien TalkTalk getroffen klanten eerder heeft gemeld dat hun gegevens niet zijn gestolen.

De gegevens zijn ontdekt door BBC Watchdog, die meldt dat het gaat om data die in 2015 is gestolen tijdens een datainbraak. Bij deze inbraak wisten aanvallers data van klanten in handen te krijgen, die later werd gebruikt voor identiteitsfraude. Twee Britse mannen kregen eind 2018 voor deze cyberinbraak een celstraf opgelegd.

Niet alle gebruikers juist geïnformeerd

Zo'n 4% van de klanten van TalkTalk werden door het datalek getroffen, meldde de provider in november 2015. In totaal zouden 175.000 klantgegevens zijn gestolen. BBC Watchdog onderzocht het datalek nadat kijkers zorgen uitte dat hun data bij datalek zou zijn gestolen. Uit dit onderzoek blijkt dat ook gegevens van gebruikers die volgens TalkTalk niet door het datalek zijn getroffen online zijn gepubliceerd. Onder meer namen, adresgegevens, e-mailadressen, bankgegevens, telefoonnummers en geboortedata zijn uitgelekt.

Vermoedelijk is de informatie online te vinden sinds het datalek. TalkTalk bevestigt tegenover de BBC dat de online gepubliceerde data afkomstig is van het datalek uit 2015 en benadrukt dat het bedrijf niet door een nieuw incident is getroffen. TalkTalk noemt het niet informeren van deze getroffen gebruikers een 'oprechte fout' en stelt sindsdien met alle getroffen klanten contact te hebben opgenomen om excuses aan te bieden. In totaal zouden 4.545 klanten onterecht zijn verzekerd dat hun gegevens niet zijn uitgelekt.

Terug naar nieuws overzicht
Security