Redactie - 24 mei 2019

VS: Huawei CEO liegt over banden met China

Ren Zhengfei liegt over de banden die het bedrijf onderhoud met de Chinese overheid. Dit stelt Mike Pompeo, de Amerikaanse Secretary of State. China dreigt tegelijkertijd handelsgesprekken stop te zetten totdat de Verenigde Staten zijn 'verkeerde acties' heeft gecorrigeerd.

Pompeo doet zijn uitspraken in een interview met CNBC. "Het bedrijf is niet alleen nauw verbonden met China, maar ook met de Chinese communistische partij. En die connectiviteit, het bestaan van deze verbindingen leveren risico's op voor Amerikaanse informatie dat over deze netwerken reist", aldus Pompeo.

'Valse uitspraak'

Huawei heeft meerdere malen ontkent dat de Chinese overheid, inlichtingendiensten of het Chinese leger het bedrijf aansturen. Ren Zhengfei benadrukte eerder dat het bedrijf nooit informatie van gebruikers zou delen. Pompeo verwijst deze uitspraken echter naar de prullenbak. "Dat is simpelweg niet juist. Om te stellen dat zij niet met de Chinese overheid werken is een valse uitspraak. De Chinese wet verplicht hem (red: Ren Zhengfei) dat te doen. De CEO van Huawei vertelt in ieder geval op dit vlak niet de waarheid aan het Amerikaanse volk of de wereld", aldus Pompeo. Pompeo verwacht dat op termijn meer partijen hun samenwerking met Huawei zullen staken.

China laat op zijn beurt weten dat de VS zijn 'verkeerde acties' moet corrigeren voordat handelsgesprekken tussen de twee landen kunnen worden voortgezet, meldt Reuters. "Indien de VS de handelsgesprekken wilt voortzetten, zouden zij oprechtheid moeten tonen en hun verkeerde acties moeten corrigeren. Onderhandelingen kunnen alleen worden voortgezet op basis van gelijkheid en wederzijds gesprek", aldus Gao Feng, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel. "We zullen relevante ontwikkelingen nauwlettend volgen en noodzakelijke reacties voorbereiden."