Rechter: 'Qualcomm maakt zich met licenties schuldig aan machtsmisbruik'

23-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Rechter: 'Qualcomm maakt zich met licenties schuldig aan machtsmisbruik'

Chipfabrikant Qualcomm heeft zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik door onredelijk hoge vergoedingen te vragen voor het gebruik van zijn patenten. Deze vergoedingen bedroegen in veel gevallen een percentage van de verkoopprijs van smartphones van klanten.

Dit oordeelt de rechter in een slepende rechtszaak tussen Qualcomm en de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), meldt The Wall Street Journal. De rechter wijst op de dominante marktpositie van Qualcomm, iets waaraan de werkwijze van het bedrijf op het gebied van licenties zou hebben bijgedragen. "Qualcomm's werkwijze rond licenties heeft jarenlang op belangrijke punten van de markt concurrent verstikt en daarmee zowel rivalen, fabrikanten als consumenten geschaad", oordeelt de rechter. 

Licentie-overeenkomsten opnieuw onderhandelen

Qualcomm moet van de rechter zijn licentie-overeenkomsten opnieuw onderhandelen met zijn klanten. Het bedrijf mag hierbij niet langer dreigen partijen de toegang tot zijn chips af te nemen. Qualcomm kent nagenoeg geen concurrenten. Intel werkte eerder aan eigen modemchips, maar kondigde aan zich uit deze markt terug te trekken nadat diens grootste klant Apple een schikking trof met Qualcomm in een jarenlange rechtszaak. Ook mag Qualcomm geen exclusieve deals meer sluiten met smartphonemakers, aangezien het bedrijf concurrenten hiermee buiten spel zet.

De komende zeven jaar wordt Qualcomm onder toezicht geplaatst. Hierbij wordt gecontroleerd of het bedrijf zich aan de uitspraak van de rechter houdt.

Terug naar nieuws overzicht