'VS overwegen sancties tegen Hikvision'

22-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'VS overwegen sancties tegen Hikvision'

De Amerikaanse overheid overweegt naast Huawei ook sancties op te leggen aan andere Chinese techbedrijven. In het specifiek wordt videosurveillancebedrijf Hikvision genoemd.

Dit meldt de New York Times op basis van anonieme bronnen. Onlangs plaatste de Verenigde Staten (VS) het Chinese techbedrijf Huawei op de Entity List. Dit is een soort zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties geen handel mogen drijven, tenzij zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid.

Massasurveillance

Na Huawei wil de Amerikaanse overheid ook Hikvision op de lijst plaatsen, melden anonieme bronnen. De maatregel zou verband houden met de betrokkenheid van Hikvision met massasurveillance van Oeigoeren, een volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang. Het zou de eerste keer zijn dat de VS sancties oplegt aan een bedrijf dat betrokken is bij deze praktijken.

Hikvision speelt een belangrijke rol in de ambitie van de Chinese overheid om een wereldwijde speler te zijn op het gebied van videosurveillance, meldt de New York Times. Het bedrijf is één van de grootste fabrikanten van videosurveillanceproducten wereldwijd. Indien het bedrijf net als Huawei op de Entity List wordt geplaatst betekent dit in de praktijk dat Amerikaanse bedrijven geen componenten meer mogen leveren aan Hikvision. Het is duidelijk welke impact dit zou hebben op de productie van het Chinese bedrijf.

Terug naar nieuws overzicht