VS verlicht handelsverbod voor Huawei met tijdelijke ontheffing

21-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

VS verlicht handelsverbod voor Huawei met tijdelijke ontheffing

Huawei heeft een tijdelijke ontheffing gekregen die het bedrijf in staat stelt technologie aan te schaffen van Amerikaanse organisaties. De stap lijkt bedoeld om de gevolgen van het handelsverbod dat onlangs werd afgekondigd in te perken. De ontheffing geldt tot 19 augustus en wordt daarna geëvalueerd.

Dit meldt Reuters. De Verenigde Staten plaatste Huawei onlangs op de Entity List, een zwarte lijst met bedrijven die geen handel mogen drijven met Amerikaanse bedrijven tenzij zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid. Het verbod heeft grote gevolgen voor Huawei. Zo trok Google de Android-licentie van Huawei in, waardoor Huawei op toekomstige smartphones geen Google-diensten meer kan aanbieden. Denk hierbij aan YouTube en Gmail, maar ook aan de Play Store.

Na 90 dagen geëvalueerd

Het Amerikaanse ministerie van Handel bevestigt tegenover Reuters dat Huawei een tijdelijke ontheffing krijgt. Na 90 dagen wordt een evaluatie uitgevoerd om in kaart te brengen of deze ontheffing wordt verlengd. In de praktijk zorgt de ontheffing ervoor dat Huawei bijvoorbeeld met Google kan werken om updates voor Android beschikbaar te maken voor bestaande Huawei-smartphones. Ook kan het bedrijf hierdoor bestaande telecomnetwerken blijven onderhouden.

Ondanks de ontheffing mag Huawei echter nog steeds geen nieuwe hardware en software aanschaffen van Amerikaanse fabrikanten om nieuwe producten te ontwikkelen.

Terug naar nieuws overzicht