Windows 10-systemen starten na update niet meer op
20-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Windows 10-systemen starten na update niet meer op

Opnieuw leidt een update voor Windows 10 tot problemen. Gebruikers die hun computer willen herstellen naar een herstelpunt voor de laatste Windows 10-update, melden dat hun systeem niet meer opstart.

Dit meldt Bleeping Computer. De problemen worden erkend door Microsoft, die meldt dat gebruikers hierdoor met foutcode 0xc000021a geconfronteerd kunnen worden. De computer start in dit geval wel op, maar kan het Windows-bureaublad niet meer laden.

Herstelproces

De oorzaak van het probleem zit in het systeemherstelproces. Dit proces herstelt bestanden die in gebruik zijn en slaat deze informatie op in het register. Vervolgens wordt het systeem herstart, waarna dit herstel wordt afgerond. Indien gebruikers echter proberen te herstellen naar een herstel voor de meest recente update, worden de bestaande drivers geladen voordat de recentere versies worden hersteld. Dit heeft tot gevolg dat de versies van de driver afwijken met die van de herstelde bestanden, waardoor het herstelproces wordt gestaakt. Het systeem kan vervolgens niet meer terugkeren naar het Windows-bureaublad.

Op een support-pagina geeft Microsoft een workaround voor het probleem.

Terug naar nieuws overzicht