Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2019

Google, Intel, Qualcomm en Broadcom staken handel met Huawei

Google, Intel, Qualcomm en Broadcom staken handel met Huawei image

Google staakt haar samenwerking met Huawei. Ook chipfabrikanten Intel, Qualcomm en Broadcom doen geen zaken meer met het bedrijf.

Dit melden Reuters en Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De stap is het gevolg van het decreet dat de Amerikaanse president Donald Trump vorige week tekende om de handel met een reeks Chinese bedrijven aan banden te leggen. Huawei werd hierbij samen met een 70-tal andere organisaties op een zwarte lijst geplaatst. Amerikaanse bedrijven zoals Google mogen hierdoor geen handel meer drijven met Huawei.

Geen officiële ondersteuning voor Android

Huawei nam deel aan het Android Opensource Project (ASOP), die door Google officieel wordt ondersteund. Dit maakt het onder meer mogelijk toegang te bieden tot Google-apps zoals de Google Play Store, Gmail, Google Maps en YouTube. Huawei kan wel gebruik blijven maken van de gratis open source versie van Android.

Het is niet duidelijk welke impact de maatregel heeft voor bestaande klanten van Huawei. Zo is onduidelijk of ook bestaande gebruikers van Huawei-apparaten toegang verliezen tot diensten van Google. Het Amerikaanse ministerie van Handel overweegt overigens de restricties tegen producten van Huawei te verlichten door een tijdelijke ontheffing van 90 dagen in te stellen.

Intel, Qualcomm en Broadcom

Naast Google leggen dus ook chipfabrikanten Intel, Qualcomm en Broadcom hun handel met Huawei stil. De drie partijen hebben in een interne mededeling gericht aan eigen medewerkers medegedeeld tot nader bericht geen componenten meer te leveren aan Huawei.

Om zichzelf meer tijd te geven een oplossing te vinden voor de handelsrestricties heeft Huawei naar verluid een voorraad aangelegd van componenten. Deze voorraad zou voldoende zijn om de komende drie maanden te kunnen blijven produceren. Daarnaast zou het bedrijf sinds medio 2018 inzetten op het ontwerpen van eigen chips om zijn afhankelijkheid van buitenlandse organisaties af te bouwen.