Redactie - 21 mei 2019

De 5 redenen om te kiezen voor een hybride cloud strategie

De cloud vormt de basis voor nieuwe bedrijven, maar ook bestaande bedrijven grijpen de cloud aan om digitaal te transformeren. Data speelt daarbij een sleutelrol. Want wie data als asset kan inzetten voor zijn bedrijf of organisatie, heeft een stevige voorsprong. Kan ook uw bedrijf profiteren van data als asset?

De resources die nodig zijn om data te benutten, kunnen eenvoudig geleverd worden vanuit de cloud. Maar als gekozen wordt voor de cloud, beginnen ook vragen rond schaalbaarheid, controle, compliance, legacy on-premise IT en natuurlijk het kostenplaatje een rol te spelen. Hoe kan ervoor worden gezorgd dat data optimaal wordt benut? En tegelijkertijd niet de regie over applicaties, data en kosten uit handen wordt gegeven?

Wij zijn ervan overtuigd dat vrijwel iedereen kan profiteren van zijn data als de IT-infrastructuur op de juiste manier is ingericht. In verreweg de meeste gevallen is de hybride cloud  het meest geschikt. We geven 5 redenen waarom.

1. Profiteer van een datacentrische benadering

Vaak wordt bij de gang naar de cloud gekozen voor een strategie die gericht is op applicaties. Dat lijkt logisch maar dat is het niet. Ga maar na: de distributie van applicaties over verschillende clouds is een probleem als de organisatie met common set of services moet worden bediend. Het platform moet in meerdere clouds beschikbaar zijn. Tegelijkertijd is data op verschillende plekken gelokaliseerd. Daarom moet het uitgangspunt van een migratie naar de cloud zijn hoe data zo goed mogelijk kan worden beheerd en geconsolideerd. Zo kan er optimaal gebruik van worden gemaakt. Een datacentrische hybride cloud strategie stelt een organisatie in staat om het juiste evenwicht tussen de plaatsing van data en applicaties te realiseren. Een slimme storage oplossing helpt mee om deze gedistribueerde data weer te herenigen en zo het maximale uit deze data te halen.

2. Een effectieve omgang met hot & cold data

Niet alle data is even waardevol. En niet alle data wordt regelmatig gebruikt: de bekende hot en cold data. Een veelvoorkomend misverstand is dat hot data het belangrijkste is in een organisatie: het wordt niet voor niets veel gebruikt. Maar ook cold data kan heel waardevol zijn. Medische data kan bijvoorbeeld al decennia oud zijn, maar heel waardevolle inzichten geven in bijvoorbeeld risicofactoren voor bepaalde aandoeningen als het geanalyseerd wordt. Of denk aan data over storingen in machines, hiermee kunnen onderhoudsschema’s worden geoptimaliseerd en de productiviteit worden verhoogd. Een hybride cloud helpt om cold data weer hot te maken – mits de juiste, snelle bulk storage oplossingen worden gebruikt, want data analyse in de public cloud is complex en kostbaar.

3. Voor iedere workload de juiste plek

Maar weinig bedrijven hebben er dan ook baat bij volledig naar de cloud te gaan. Sterker nog: er zijn bedrijven die ‘born in the cloud’ zijn, maar gaandeweg steeds meer functionaliteit buiten de cloud zetten. De redenen daarvoor lopen uiteen: alle IT in de cloud kan tot hoge kosten leiden, of bepaalde processen die veel data genereren kunnen beter in een private cloud worden gefaciliteerd. Los van de situatie is één ding zeker: met de cloud is het een kwestie van de juiste workload op de juiste plek neerzetten. Een hybride cloud leent zich hier uitstekend voor, zeker als data een sleutelrol gaat spelen in het bedrijf. Voorspelbare workloads kunnen in een public cloud worden geplaatst, terwijl belangrijke data ‘dicht bij huis’ blijft.

4. Grip op kritieke data

Dat brengt ons bij het vierde punt: kritieke en (privacy)gevoelige data. De tendens is dat bedrijven en organisaties deze data het liefst binnen de muren van het eigen kantoor willen houden. Het is vaak zelfs een reden dat bedrijven nog niet, of maar heel beperkt, gebruik maken van de cloud. Daardoor profiteren ze niet van de mogelijkheden die de cloud en de eigen data bieden. Met een hybride cloud is het veel eenvoudiger om controle te houden over dit soort data, doordat een deel bij een lokale cloud service provider wordt ondergebracht, terwijl wel van de schaalbaarheid van de public cloud gebruik kan worden gemaakt als dat nodig is. Ook is een combinatie tussen eigen snelle storage en de resources van de cloud om data optimaal te benutten denkbaar.

5. Voorbereid op de multicloud

Een hybride cloudstrategie moet gezien worden als onderdeel van een multicloudstrategie. De hybride cloud speelt een centrale rol hierin vanwege de goede balans tussen schaalbaarheid & controle en kosten & innovatievermogen. Op basis van dit solide fundament kan verder gebouwd worden aan uw digitale transformatie, waarbij meerdere soorten cloudapplicaties een rol kunnen gaan spelen.

Wie optimaal gebruik wil maken van zijn data kiest dan ook voor een hybride cloud strategie, en maakt zijn cold data weer ‘hot’. Wilt u weten hoe u dit moet aanpakken en hoe u uw data optimaal kunt benutten? Download dan het ebook ‘Het geheim van een solide hybride cloud strategie’ die Rhodix in samenwerking met Pure Storage, leverancier van intelligente all-flash storage (on-premise of in de cloud), heeft ontwikkeld.

U kunt het ebook hier gratis downloaden.