Amerikaanse president tekent decreet over IT-dreigingen; China dreigt met tegenacties

17-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse president tekent decreet over IT-dreigingen; China dreigt met tegenacties

De Amerikaanse president Trump heeft een decreet ondertekend die Amerikaanse bedrijven verbiedt handel te dreigen met buitenlandse telecombedrijven die een gevaar opleveren voor de nationale veiligheid. China is boos en dreigt met tegenacties tegen de Amerikaanse sancties, die door het Aziatische land worden gezien als een poging handel door het Chinese technologiebedrijf Huawei in te perken.

Het decreet dat de Amerikaanse president heeft getekend noemt geen bedrijven bij naam. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat het decreet gericht is op Huawei. Dit bedrijf ligt al langer onder vuur; de Verenigde Staten stellen dat de Chinese overheid via netwerkapparatuur van het bedrijf kan spioneren. Huawei en de Chinese overheid ontkennen dit.

In een verklaring over het decreet stelt het Witte Huis dat de maatregel nodig is om 'de Verenigde Staten te beschermen tegen buitenlands partijen die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden proberen te creëren en uit te buiten in infrastructuur en diensten voor informatie- en communicatietechnologie'. Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft Huawei daarnaast toegevoegd aan een lijst die het bedrijf verbiedt technologie te kopen bij Amerikaanse bedrijven zonder dat hiervoor vooraf toestemming is gegeven door de Amerikaanse overheid.

China dreigt met tegenacties

China is boos over de stap van de Verenigde Staten, meldt de BBC. Beijing dreigt met vergeldingsacties voor de sancties die worden opgelegd aan Chinese bedrijven. Om wat voor acties het gaat laat de Chinese ministerie van Buitenlands Zaken Lu Kang in het midden. De Chinese overheid beschuldigt Trump ervan zich schuldig te maken aan industriële sabotage door staatsveiligheid te gebruiken als een 'voorwendsel om buitenlandse handel te onderdrukken'. De Chinese roepen de Verenigde Staten op hiermee te stoppen en juist betere voorwaarden te creëren voor zakelijke samenwerking.

Huawei heeft in een reactie laten weten dat zij werk geen veiligheidsgevaren oplevert en benadrukt opnieuw onafhankelijk te opereren van de Chinese overheid. "Huawei beperken in de handel die het drijft in de VS zal de VS niet veiliger of sterker maken", stelt het bedrijf. "Dit zal de VS uitsluitend beperken tot inferieure en duurdere alternatieven, terwijl de VS achter zal lopen in 5G-ontwikkeling en uiteindelijk de belangen van Amerikaanse bedrijven en consumenten zullen worden geschaad."

Terug naar nieuws overzicht
Security