Maximumtarieven voor bellen en sms'en van kracht

15-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Maximumtarieven voor bellen en sms'en van kracht

Bellen en sms'en naar andere lidstaten van de Europese Unie (EU), Noorwegen, IJsland en Lichtenstein is vanaf vandaag voor consumenten goedkoper. Vanaf 15 mei gelden hiervoor maximumtarieven.

Een telefoongesprek naar een andere EU-lidstaat kost voortaan 19 eurocent per minuut, exclusief BTW. Het versturen van sms-berichten kost 6 eurocent exclusief BTW. De maximumtarieven zijn alleen van toepassing voor consumenten; zakelijke gebruikers profiteren hier niet van.

Prijsverschillen aanpakken

Met de nieuwe tarieven wil de EU onder meer een einde maken aan de grote prijsverschillen voor bellen en sms'en in eigen land en naar andere EU-lidstaten. Zo was de prijs voor een gesprek tussen verschillende EU-landen driemaal hoger dan een binnenlands gesprek. Voor het versturen van een sms-bericht moest gemiddeld tweemaal zoveel worden afgerekend als het versturen van een bericht binnen het eigen land.

De maximumtarieven volgen op het afschaffen van de roamingkosten binnen de EU in juni 2017, waarmee Europeanen ook in andere EU-lidstaten zonder extra kosten van hun databundel gebruik kunnen maken.

Terug naar nieuws overzicht