Microsoft lanceert gedecentraliseerde identiteitsoplossing op Bitcoin blockchain

Microsoft lanceert gedecentraliseerde identiteitsoplossing op Bitcoin blockchain

15-05-2019 | door: Redactie

Microsoft lanceert gedecentraliseerde identiteitsoplossing op Bitcoin blockchain

Microsoft lanceert binnenkort de infrastructuur voor het delen van persoonlijke gegevens met verschillende services op het internet. De infrastructuur is gebaseerd op de Bitcoin-blockchain en zal eerst op het testnet gelanceerd worden.

Het project, Ion, pakt de manier waarop verschillende netwerken met elkaar communiceren op een gedecentraliseerde manier aan. Door de Bitcoin-blockchain te gebruiken kan een persoon middels de keys bewijzen wie hij of zij is.

Dit zal vooral een impact hebben op webservices waarop men kan inloggen met bestaande accountgegevens van bijvoorbeeld Google of Microsoft. Met gebruik van een infrastructuur gebaseerd op een publieke blockchain zal iedereen altijd toegang blijven hebben tot de services waar gebruikers zijn ingelogd, zelfs wanneer een dergelijk bedrijf bijvoorbeeld failliet zou gaan.

Er zijn verschillende initiatieven om een dergelijke infrastructuur te introduceren. Christopher Allen, mede-oprichter van de World Wide Web Consortium (W3C) werkgroep voor decentralized identity (DID) solutions zegt over Microsoft’s project: “Dat Microsoft zegt dat ze niet bang zijn voor Bitcoin, en in feite zegt dat het een aantal zeer goede eigenschappen heeft en dat het bereid lijkt te zijn om daarvan te profiteren is, denk ik, een stap in de goede richting.”

Facebook lijkt helaas niet mee te willen werken aan het project. De social media-gigant komt de laatste tijd vaak in het nieuws door de manier waarop het data van gebruikers verwerkt. Een anonieme bron die bekend is met het project van Microsoft stelt dat Facebook meerdere keren is uitgenodigd om deel te nemen aan het project. De gigant kiest er echter tot op heden nog voor om data op de “ouderwetse” manier te blijven behandelen.

Naar verwachting zal Microsoft de infrastructuur eerst testen op het testnet van Bitcoin, om het vervolgens op een eigen mainnet te lanceren.

Auteur: Rico Engelbarts. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl

Terug naar nieuws overzicht
Security