Nutanix viert tienjarig bestaan met enterprise cloud innovaties

Nutanix viert tienjarig bestaan met enterprise cloud innovaties

14-05-2019 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Nutanix viert tienjarig bestaan met enterprise cloud innovaties

Tijdens het .Next event in Anaheim (Californië) stond Nutanix stil bij het feit dat 10 jaar geleden een aantal gepassioneerde immigranten het bedrijf hebben opgericht. Vol ambitie en passie heeft men de gedefinieerde strategie verder ontwikkeld en strikt uitgevoerd. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van hyper converged infrastructuur, beter bekend als HCI.

Djeerah Pandey, de CEO en co-founder, bevestigt in een gesprek met Dutch-IT channel dat de grote kracht van Nutanix de passie voor de klanten is. NPS (Net Promotor Score) is een belangrijk gegeven en staat bij elke werknemer hoog op de agenda. Met klanten in 150 landen, vestigingen in 45 landen en meer dan 5000 medewerkers is die missie geslaagd. De passie voor het product heeft klanten aangetrokken en men weet ze vast te houden. Djeerah: “We manifesteren ons qua aanpak soms meer als een consumer product leverancier dan een enterprise gedreven onderneming. We leveren altijd op de afgesproken tijd en met een hoge kwaliteit. De afgelopen 10 jaar hebben we HCI op de kaart gezet: compute en storage in de cloud is nu maatgevend in de markt. Onder het motto Visible IT, invisible cloud wordt nu ook het gebruik van de cloud-diensten, ongeacht welke leverancier de service levert onder de paraplu van Nutanix gebracht. De initiele periode van cloud diensten ligt nu achter ons stelt men. De klant (IT-beheerders) ontzorgen door een simpele uniforme Nutanix-userinterface met heldere grafische elementen en een frisse layout wordt nu gepredikt."

Momentum

Djeerah Pandey vervolgt: “We zijn steeds op het juiste moment met het juiste product gekomen. We hadden een goede visie en het momentum. Daarna ging bijna alles als vanzelf. We hebben bewezen dat software defined datacentra bestaansrecht hebben. We maken dingen onzichtbaar voor de klanten: onzichtbaar SAN, Cloud en VM‘s. Dit alles gekoppeld achter de magische 3 D’s: Data, Design en Delivery.” Enterprise IT is nu helemaal software gedreven.

Nutanix Mine

Toch is de missie nog niet ten einde, elke dag borrelen er nieuwe ideeën op. Het beste moet nog komen is de stellingname van het Nutanix management. Data storage is nu software gebaseerd geworden, Nutanix levert de data direct aan de app, of die nu van Citrix, Verizon of Microsoft is. De software schermt de hardware af. Klanten moeten zich niet meer bekommeren rond verschillende userinterfaces en producten van verschillende leveranciers. Alle apps moeten cloud native en browser native zijn. Ze werken dan via het Nutanix-platform en dashboard op elke hardware zonder dat de gebruiker bekend hoeft te zijn met de interfaces van de gebruikte storage en virtualisatie omgevingen. Nieuw is de introductie van Nutanix Mine. Mine is een complete oplossing, inclusief een volledige full-stack hypervisor, hardware, platform OS, management, storage en ondersteuning. De initiële configuratie kan gedaan worden via de Nutanix Sizer, daarna zijn aankopen en installatie volledig beheerd.

Secundaire Storage

De grensverleggende is zondermeer de introductie van de samenwerking met Hewlett Packard Enterprise (HPE) waarbij Nutanix zijn hyperconverged oplossing inbrengt en samen met HP Enterprise via de partners naar de markt brengt is een nieuwe doorbraak. In de overeenkomst zal Nutanix zijn Enterprise Cloud OS-software aan HPE leveren om asa-service (aaS) via het HPE GreenLake-partnerecosysteem te verkopen. Daarnaast kunnen gezamenlijke Nutanix- en HPE-partners de DX-appliances verkopen, een nieuwe appliance serie gebouwd worden met HPE-servers en is er in de infrastructuur geïnstalleerde Nutanix Enterprise Cloud OS-software. Dit pas in de ambitie om dit software platform het iOS van de enterprise te maken.

Met Mine gaat Nutanix nu dus ook de secundaire storage ondersteunen. Het grote voorbeeld is Netflix. Voor de gebruiker is er Netflix als dienst, wie is er nog van bewust dat Amazone AWS de engine levert. Voor de second storage wordt gebruik gemaakt van back-up oplossingen van externe bedrijven zoals Veeam, Veritas, Commvault, Unitrends en Hycu. Wederom wordt het gebruik voor de IT-beheerder versimpeld door de Nutanix-interface leidend te maken.

Frame zet VDI op zijn kop

“Met de recente acquisitie van Frame zet Nutanix ook de virtualisatie op zijn kop”, aldus Sunill Dutt, head of channel van Nutanix Nederland. Dankzij Frame kan volgens Dutt vanaf elke locatie via een standaard browser virtueel met het bedrijfs LAN en of een applicatie gewerkt worden. Het mooie van Frame is dat het een zeer simpele (bijna single click) configuratie vergt en niet langer grote investeringen in het datacentrum. Was VDI tot nu toe een complexe en prijzige aanpak, met Frame is ook die hobbel genomen en gereduceerd tot enkel software. Frame (met de hoofdvestiging in San Mateo en onder leiding van Nikola Bozinovic) was als startup al een aantal jaren met de ontwikkeling van VDI bezig toen het twee jaar geleden door Nutanix werd ingelijfd. Frame ondersteunt Acropolus, Azure en Amazon AWS. Dutt:  “Met Frame wordt VDI (virtual desktop integration) en heel andere manier van werken. Wij zien het als een disruptie van de markt.”

Terug naar nieuws overzicht