Intel levert binnenkort 10nm CPU en later in 2021 7nm versies

11-05-2019 | door: Witold Kepinski

Intel levert binnenkort 10nm CPU en later in 2021 7nm versies

Intel zal de eerste nieuwe 10-nanometer (nm) Ice Lake mobiele processors in juni beschikbaar stellen. Later in 2021 komen de 7nm versies uit. Dit meldt de tech vendor tijdens een meeting met investeerders waarbij de strategie voor de komende drie jaar wordt belicht.

In de loop van 2019 en 2020 komen meerdere snelle 10nm producten op de markt. In 2020 komt er een 10nm server processor op de markt. Verder komt Intel met nieuwe GPU's voor PCs, een programmeerbare poortarray (FGPA) voor het versnellen van 5G-verkeer, het Hewitt Lake system-op-een-chip (SoC) en de eerste twee grote Snow Ridge SoC toepassingen.

Xe architectuur

De 7nm GPE producten zullen oed zijn voor AI en zware workloads in het datacenter waarbij de technologie gebaseerd wordt op de nieuwe Intel Xe architectuur van het bedrijf.

Verder werkt Intel aan een nieuwe 3D verpakkingstechnologie met de codenaam Foveros die de integratie van meerdere IP-blokken mogelijk maakt die gebaseerd zijn op verschillende procestechnologieën. Hierbij komt als eerste het Lakefield platform op de markt, een hybride CPU-architectuur die een 10nm Sunny Cove kern combineert voor hoge prestaties en vier Atom gebaseerde kernen voor een laag stroomverbruik.

Digitale Transformatie

Intel CEO Bob Swan (foto) zei tegen investeerders dat Intel zich zal verbeteren na onder andere gedoe rond chip tekorten en lagere omzetverwachtingen. 'Wij geloven dat we de kans hebben om een ??van de meest succesvolle transformaties in de bedrijfsgeschiedenis te leiden.” De markt waar Intel actief is wordt geschat op 300 miljard dollar waar de vendor graag zo veel mogelijk CPU, FPGA en Optane geheugen toepassingen wil afzetten.

AMD

Concurrent AMD is van plan is om eind dit jaar zijn eerste 7nm EPYC Rome serverprocessors en 7nm Radeon Navi client GPU toepassingen te lanceren.  De 7nm Ryzen processoren komen ook ergens dit jaar uit.

Terug naar nieuws overzicht