Witold Kepinski - 11 mei 2019

F5 Networks neemt NGINX defintief over

F5 Networks neemt NGINX defintief over image

F5 Networks neemt NGINX, leverancier van open source application delivery-oplossingen, definitef over. F5 Networks neemt alle uitgegeven en uitstaande aandelen van NGINX over voor een totale bedrijfswaarde van ongeveer 670 miljoen dollar. Met NGINX wil F5 multi-cloud applicatiediensten mogelijk maken binnen alle omgevingen. Deze diensten bieden developers gebruiksgemak en flexibiliteit, en netwerkteams schaalbaarheid, veiligheid, betrouwbaarheid en enterprise readiness. F5 spreekt over een strategische overname en organische investering.

F5 geeft aan te zullen blijven innoveren en investeren in het NGINX open source-project om de user community van NGINX wereldwijd te ondersteunen. Het merk wordt voortgezet en NGINX’ huidige CEO Gus Robertson en oprichters Igor Sysoev en Maxim Konovalov behouden in dienst van F5 de leiding over NGINX.

Open Source

Samen staan we sterker, dat heeft het management van F5 gedacht toen ze besloten NGINX in te lijven. NGINX is vooral bekend van zijn open source software die uitmondde in Mozilla. F5 gaat juist voor een licentiemodel en heeft de kennis in huis om zaken te kapitaliseren. NGINX Chief Marketing Officer (CMO) Rob Whiteley ziet de toekomst allesbehalve somber in, samen gaan ze er een succes van maken is het parool.

Server

NGINX is in 2011 opgericht en werkt al sinds 2004 aan een stabiele webserver via een open source project. Tegenwoordig hangt daar het label Mozilla aan en is het de meest gebruikte webserver in de markt. Rob Whiteley claimt dat naar verwachting een derde van alle websites, dat zijn er meer dan 325 miljoen, op deze webserver draaien. Whiteley: 'Van de grootste websites draait naar verwachting zelfs twee derde op deze server. Zoals gebruikelijk in de open source wereld is er een onbetaalde versie en een betaalde variant met extra features en support.

Hardware en Software

Met de overname door F5 wordt synergie gekweekt. NGINX is een softwarebedrijf, terwijl F5 juist bekend is om zijn hardware. Na de fusie kunnen beide poten elkaar versterken, en is de sales afdeling van F5 perfect in staat om de open source software te vermarkten."ChannelVoor de distributie wordt de channelmarkt aangesproken, aldus Whiteley: "F5 verkoopt nu al meer dan 95% via de channel, NGINX doet dat voor 60%. Het commerciële model van NGNIX is vijf jaar geleden opgestart en doorgevoerd. De nieuwe combinatie helpt bij het aanboren van meer channel bereik. De distributie van NGINX leunt nu nog erg op de RedHat leads, daar zitten de klanten en leveranciers. F5 ontbeert dat kanaal en kan daar dus winst behalen. Samen wordt het dus beter!"

Door: Hans Steeman en Witold Kepinski