Redactie - 10 mei 2019

HPE vernieuwt met een doel

HPE vernieuwt met een doel image

Technische innovaties moeten een doel dienen, niet alleen vanwege de techniek zelf. Er zijn veel maatschappelijke uitdagingen, waarbij ICT een oplossende rol kan spelen, zo meent Michiel van Vlimmeren, algemeen directeur van HPE Nederland. Waarbij de beste vindingen samen met anderen uit de bus komen, is zijn overtuiging.

Van Vlimmeren verwijst naar Tech Impact 2030, een initiatief dat HPE wereldwijd samen met het World Economic Forum heeft opgesteld om de sociale problemen aan te pakken. Daarbij roept HPE andere partijen op zo veel mogelijk te participeren. Een belangrijk doel is bijvoorbeeld de honger per 2030 uit de wereld te helpen. Middels o.a. precisielandbouw, een fenomeen dat informatietechnologie kruist met kennis en vaardigheden van boeren.

“Je ziet dat het ons serieus is”, benadrukt Van Vlimmeren. “Als het tegenwoordig om technologie gaat, is het belangrijk hoe je die gaat toepassen, met welk doel. Zo is ICT in onze ogen cruciaal om de zorg betaalbaar te houden. Bijvoorbeeld door meer zorg naar de mensen thuis te brengen. En door gepersonaliseerde medicatie. Joachim Schultze, een onderzoeker bij het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziektes (DZNE) van de Universiteit van Bonn, doet een langlopende studie naar Alzheimer. Hij verzamelt enorme hoeveelheden data. HPE heeft samen met DZNE laten zien dat met behulp van Memory Driven Computing (MDC) het verwerken en analyseren van de gegevens met een factor 100 is te versnellen.”

Maar ook in het onderwijs, dat kampt met een tekort aan IT-leerkrachten, heeft volgens hem baat bij ICT. “De technologie maakt andere vormen van overdracht mogelijk. Wij innoveren met deskundigen om tot andere concepten te komen.”

Verbeterde sportprestaties, milieuvriendelijkere mobiliteit, pakketjes bezorgen met een drone: allemaal voorbeelden waar ICT een verschil maakt. “Besef wel dat de innovaties van nu gedreven worden door de wens om dingen of diensten te maken die bijdragen aan oplossingen. En wij beseffen dat we dat niet alleen kunnen. Dat doen we samen met partners, met maatschappelijke groeperingen en andere technologiebedrijven. Onze acquisities kun je overigens ook langs deze meetlat leggen.”

Ajax

Als het over die technologische vernieuwing gaat, raakt Clemens Esser niet uitgepraat. Hij is de Chief Technologist & Presales Manager bij HPE Nederland. “Met behulp van kunstmatige intelligentie en  machine learning kun je data razendsnel verwerken. Maar de vraag is uiteraard: hoe zet je die data op een zinvolle manier in? Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met een partij om een database in te richten waaruit belanghebbenden kunnen halen welke zaden het beste bij welke gronden passen en wanneer en hoe zij het beste kunnen worden gezaaid. Dit past binnen het streven van Tech Impact 2030 om bijvoorbeeld de honger de wereld uit te bannen. Technologie is volop in beweging en klanten willen aanhaken.”

“Natuurlijk zijn er economische drijfveren”, zegt Van Vlimmeren, “maar het is vooral ook een maatschappelijke plicht. Althans zo ervaren wij dat bij HPE.”

Esser: “Een ander voorbeeld: Wij werken samen met Emily Kennedy, mede-oprichter van Marinus Analytics, een bedrijf dat met behulp van kunstmatige intelligentie mensenhandel inzichtelijk maakt en bestrijdt. Wij leveren de ondersteunende technologie die nodig is om te laten zien hoe mensen er jaren geleden uitgezien zouden moeten hebben, of hoe ze er 20 jaar later uit zouden kunnen zien. Hierdoor kunnen onverwachte matches gemaakt worden en dit kan helpen om vermiste personen terug te vinden.”

Hoe technologische innovatie daar een steentje aan bijdraagt? “Via ons lab-project The Machine dat memory driven computing voortbracht. Geen cluster van aantallen computers, maar één machine met zoveel intern geheugen dat je alle vraagstukken in één keer kunt kraken. Dat geeft niet alleen veel tijdwinst, maar bespaart ook veel energie”, aldus Esser. Hiertoe heeft HPE onder meer een accellerator uitgevonden die honderd keer sneller is dan een GPU. “Wij zijn tegenwoordig in staat met onze computer te winnen van de beste pokerspelers”, stelt Esser.

En natuurlijk de samenwerking met Ajax. De overwinning op Juventus ligt nog vers in het geheugen. “Onze technologie helpt bij de analytische verwerking van o.a. beelden tijdens trainingen en  wedstrijden, zodat Ajax de performance van haar spelers kan optimaliseren”, is zijn overtuiging. F1, klimaatbeheersing, het analyseren van bewegingspatronen van klanten in een winkel; je hoeft het maar te noemen en Esser komt met klinkklare voorbeelden van toepassingen.

Open innovatie

Van Vlimmeren en Esser’s verhalen over HPE’s innovaties en hoe zij een rol spelen bij het oplossen van problemen of bedrijfsvraagstukken. Het werkveld van Jeroen Bronkhorst, Innovation Lead bij HPE Nederland, behelst de innovaties zelf. Hoe innoveer je? Wat komt daar bij kijken?

Bij hem valt meteen het woord ‘open innovatie’. “Voorheen zochten bedrijven naar vernieuwingen binnen de fabrieksmuren. Daar heb je nu niet veel meer aan. Innoveren is een inclusief proces; dat doe je binnen een ecosysteem met partners. De uitdagingen zijn zo groot dat je het niet meer alleen kunt. Wij opereren binnen open innovatie. We leren van elkaar.”

Nog een verschil met enige jaren terug: “Toen werd een sensor uitgevonden en ging men pas daarna bedenken wat je ermee zou kunnen doen. Nu stellen we eerst vast waaraan we behoefte hebben en zoeken dan de technologische oplossing erbij. Techniek is tegenwoordig het probleem niet meer. Het gaat erom vast te stellen wat je wilt bereiken en met wie.”

Hij brengt het gesprek op digital twins: de digitale tweelingbroer of -zus van een fysiek product. “Dat kun je bijvoorbeeld toepassen om voorspellend onderhoud toe te passen; of om de data tijdens het gebruik van een product terug te voeren naar de digital twin om bijvoorbeeld het ontwerpproces aan te passen.”

En snelheid. Dat brengt ook veel innovaties in de wereld. “We kunnen nu een DNA-analyse doen in tien minuten in plaats van dagen. Als mensen zo snel over die analyse kunnen beschikken, dan maakt dat weer heel andere processen mogelijk. Het kunnen uitvoeren van simulaties maakt ook veel mogelijk. Dit alles leidt tot vernieuwingen met een doel”, stelt Bronkhorst.