Witold Kepinski - 09 mei 2019

SAP en gebruikersverenigingen verbeteren licentiemodel indirect gebruik

SAP, leverancier van bedrijfssoftware, kondigt de introductie van het Digital Access Adoption Program (DAAP) aan. Een jaar geleden introduceerde SAP het ‘Indirect Digital Access Pricing Model’, het nieuwe licentiemodel met betrekking tot indirect gebruik. SAP-gebruikers wereldwijd vonden dat een goede ontwikkeling, maar gaven aan behoefte te hebben aan meer duidelijkheid over de impact op hun unieke situatie, zo ook binnen de VNSG, Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers. DAAP moet zorgen voor meer transparantie en voorspelbaarheid in de overgang naar het nieuwe licentiemodel zo meldt de VNSG.

In de toekomst zal SAP verschillende opties bieden voor het adequaat weergeven en factureren van het indirecte gebruik, dat wil zeggen de toegang van systemen van derden tot SAP-applicaties. In april 2018 werd beloofd de facturering van indirect gebruik veel transparanter te maken via het nieuwe licentiemodel dan via het conventionele, puur gebruikersgebaseerde model. Volgens verschillende mediaberichten werd het aanbod echter nauwelijks geaccepteerd, met minder dan één procent van de 425.000 SAP-klanten die het gebruikten. DAAP moet daar verbetering in brengen.

De belangrijkste twee SAP-gebruikersverenigingen, ASUG (America’s SAP User Group) en DSAG (Deutschsprachige SAP-Anwendergruppe), en netwerkorganisatie SUGEN (SAP User Group Executive Network) waarvan de VNSG onderdeel uitmaakt, zijn als belangenbehartigers met SAP om de tafel gegaan. Zij hebben als gezamenlijk doel om een verbeterslag te maken in het model zelf en de communicatie eromheen.

De gebruikersgroepen richtten hun pijlen op een aantal voorbeeldscenario’s van het licentiemodel en tools om de financiële impact beter te kunnen bepalen. Op basis hiervan konden organisaties een passende oplossing voor hun eigen situatie kiezen. De introductie van DAAP is een stap in de goede richting, maar de verenigingen hebben nog steeds verbeterpunten op de agenda staan: nog meer inzicht in de verschillende opties die het model biedt, en realiteitsgetrouwe voorbeelden van deze opties zo meldt de VNSG.

Ledenfeedback als succesindicator

Hans de Labije (foto), directeur bij de VNSG: “We zijn blij om te zien dat SAP de gebruikersfeedback over het nieuwe licentiemodel ter harte neemt. Toch houdt het onze onverminderde aandacht. SAP-gebruikers zijn volop bezig met digitalisering en overwegen de overstap naar S/4HANA te maken. Daarom blijft de VNSG zich inzetten om het model begrijpelijk te maken voor SAP-gebruikers en de impact van de eventuele overstap naar het nieuwe model inzichtelijk te maken. Feedback van onze leden is voor ons de belangrijkste succesindicator.”