Blockchain-initiatieven in supply chain leiden tot blockchainvermoeidheid

08-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Blockchain-initiatieven in supply chain leiden tot blockchainvermoeidheid

Blockchain blijft een populair onderwerp, maar de leiders van de toeleveringsketen slagen er niet in om geschikte gebruiksmogelijkheden te vinden. Tegen 2023 zal 90% van de op blockchain gebaseerde supply chain initiatieven 'blockchain-based' vermoeidheid vertonen door een gebrek aan sterke use cases.

Dit voorspelt Gartner. Uit een onderzoek van het onderzoeksbureau naar de wensen en behoeften van gebruikers blijkt dat slechts 19% van de respondenten blockchain als een zeer belangrijke technologie voor hun bedrijf beschouwt en dat slechts 9% er in heeft geïnvesteerd. Dit komt voornamelijk doordat supply chain blockchain projecten zeer beperkt zijn en de resultaten niet stroken met het aanvankelijke enthousiasme voor het toepassen van de technologie in supply chain management.

Gebrek aan volwassenheid

"Supply chain blockchain projecten zijn vooral gericht op het verifiëren van de authenticiteit, het verbeteren van de traceerbaarheid en zichtbaarheid en het verbeteren van het transactionele vertrouwen", zegt Alex Pradhan, senior principal research analist bij Gartner. "De meeste zijn echter proefprojecten gebleven als gevolg van een combinatie van onvolwassenheid van de technologie, gebrek aan standaarden, een te ambitieus toepassingsgebied en misvattingen over hoe blockchains de supply chain kunnen of moeten helpen. Dit zorgt er onvermijdelijk voor dat de markt te maken krijgt met blockchainmoeheid.".

Het ontluikende karakter van de blockchain maakt het voor organisaties bijna onmogelijk om specifieke gevallen van gebruik met een hoge toegevoegde waarde te identificeren en aan te pakken. In plaats daarvan worden bedrijven gedwongen om met via een 'trial and error'-aanpak meerdere ontwikkelingsproefprojecten uit te voeren om in kaart te brengen welke waarde kan opleveren. Bovendien heeft het ecosysteem van de verkoper zich nog niet volledig gevormd en heeft het moeite om een dominante positie op de markt te verwerven. Een andere uitdaging is dat supply chain-organisaties geen kant-en-klare blockchainoplossing van de plank kunnen kopen.

Complexiteit en verwarring

"Zonder een levendige markt voor commerciële blockchaintoepassingen weet de meerderheid van de bedrijven niet hoe ze oplossingen moeten evalueren, beoordelen en benchmarken, vooral omdat het marktlandschap zich snel ontwikkelt", zegt Pradhan. "Bovendien zijn de huidige creaties die door solution providers worden aangeboden, gecompliceerde hybriden van conventionele blockchaintechnologieën. Dit voegt meer complexiteit en verwarring toe, waardoor het voor bedrijven veel moeilijker wordt om geschikte supply chain-gebruiksgevallen te identificeren."

Aangezien de blockchain zich blijft ontwikkelen in supply chains, adviseert Gartner dat organisaties voorzichtig blijven over een vroegtijdige omarming en niet te gehaast met blockchain aan de slag te gaan in hun supply chain. Hiervoor is een duidelijk onderscheid nodig tussen hype en het kernvermogen van blockchain. "De nadruk moet liggen op proof of concept, experimenten en initiatieven met een beperkt toepassingsgebied die lessen opleveren, in plaats van hoge kosten, hoge risico's en strategische bedrijfswaarde", aldus Pradhan.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Blockchain