Witold Kepinski - 06 mei 2019

5G security richtlijnen in Praag samengesteld

5G security richtlijnen in Praag samengesteld image

Een wereldwijde samenwerking tussen overheden en de tech industrie is een noodzaak voor de beste beveiliging van 5G-netwerken. Dit melden cybersecurity functionarissen van onder andere Nederland, de EU, NAVO en de VS tijdens een bijeenkomst in Praag die erop gericht was hoe bedreigingen kunnen worden bestreden bij het uitrollen nieuwe 5G telecom netwerk apparatuur. De verklaring is in een PDF document beschikbaar. Er zijn onder andere richtlijnen hoe te onderhandelen met Chinese partijen zoals Huawei.

De 5G Prague Network Security Conference vond plaats in het Czernin paleis waarbij 150 vertegenwoordigers uit 32 landen aanwezig waren. De conferentie werd geopend door de Tsjechische premier Andrej Babiš. Aan het einde van de conferentie werd een reeks 'Praag-voorstellen en aanbevelingen' voor het bouwen van 5G-netwerken aangekondigd. Rusland, China en Huawei waren niet uitgenodigd. Verder waren er lokale vertegenwoordigers van Deutsche Telekom, AT & T, Vodafone en O2.

Politiek

Vier belangrijke gebieden werden besproken tijdens de gesloten expert sessie: politiek, economie, veiligheid met betrekking tot veerkracht en technologie. Een speciale groep van deskundigen uit alle deelnemende landen kwam bijeen voor elk van deze gebieden en de inhoud van hun discussies werd weerspiegeld in een reeks aanbevelingen: de 'Praag-voorstellen'

5G

De 5e generatie netwerken brengen volgens de deelnemers een fundamentele verandering in het functioneren van de samenleving. 5G heeft impact in alle sectoren zoasls transport / vervoer, gezondheid, overheid, energie, landbouw etc... Om deze reden is de opbouw ervan een kwestie van nationale veiligheid, en het is van essentieel belang dat de EU en NAVO bondgenoten op een uniforme manier handelen met betrekking tot de veiligheid van iedereen.

Veel Europese landen bereiden zich voor op het veilen van 5G-licenties dit jaar. Vaak komt de nieuwe technologie van Huawei in beeld omdat deze Chinese speler een een sterke marktspeler ism niet alleen in 5G maar ook in IoT.

Huawei ontkent die invloed en zegt dat het graag meewerkt in de discussie maar dat het hoopt dat regulering en maatregelen worden opgesteld op basis van gecontroleerde feiten en technische data.

De gevoeligheid ligt vooral bij een Chinese wet uit 2017 die stelt dat Chinese organisaties en burgers verplicht zijn om nationale inlichtingendiensten te ondersteunen en er mee samen te werken. Al slaat die wet vooral op het Chinese binnenland.

Hoewel er weinig verrassends staat in de voorstellen, vormen ze wel een basis om vanuit verschillende landen een gelijkaardige aanpak te hanteren voor de uitrol, implementatie en evolutie van 5G. Al blijft elk land wel onafhankelijk in haar beslissingen rond het nieuwe telecomnetwerk.

Timo Koster

De conferentie werd op afstand onder andere toegesproken door de Europese commissaris voor Veiligheid Julian King. De conferentie werd ook bijgewoond door Joshua Steinman, de speciale president van de Amerikaanse president Trump voor cyberbeveiliging. Greg Miller, de eerste plaatsvervanger voor cyberveiligheidsbeleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Australië, was ook aanwezig.

Timo Koster, Ambassadeur voor Veiligheidsbeleid & Cyber voor Nederland, was ook aanwezig. Hij zei tegen Reuters dat alle wereldwijde maatregelen in overeenstemming moeten zijn met de eisen van de Europese Commissie die in maart zijn uitgegeven om gegevens over 5G-cyberveiligheidsrisico's te delen. De samenwerkende kanden moeten een balans vinden tussen nationale veiligheid aan de ene kant en economische belangen, aldus Koster.

Koster schreef eerder in een blog 'Per saldo is de wereld veiliger dan ooit': "Op de openbare weg kan de overheid bepalen waar je in mag rijden en waar er stoplichten moeten komen. Dat kan niet op het internet. Dat is geen exclusief overheidseigendom. Wij kunnen dus ook niet zomaar regels maken. Omdat de cyberspace nog niet volledig wordt gereguleerd biedt het een uitgelezen mogelijkheid aan allerlei krachten die kwaad in de zin hebben, zoals criminelen, terroristen en staten. Regels zijn dus nodig. Maar als we dat willen, moeten we het samen doen, bijvoorbeeld met Google, Facebook en Amazon, maar ook met mensenrechten-ngo’s en hackersorganisaties."

Prague-Proposals-5G-Sec-190503.pdf

Door: Witold Kepinski ism Datanews