Ruzie tussen Huawei en Amerikaanse OM loopt op

05-05-2019 | door: Redactie

Ruzie tussen Huawei en Amerikaanse OM loopt op

Huawei Technologies zegt tegen Reuters dat het zich krachtig zal verzetten tegen een motie ingediend door Amerikaanse officieren van justitie om een een door Huawei voorgedragen advocaat James Cole te diskwalificeren van een zaak waarin het Chinese bedrijf wordt beschuldigd van bankfraude en sancties, waarbij Huawei financieel directeur Meng Wanzhou, dochter van de oprichter van Huawei, Ren Zhengfei, is gearresteerd in Canada op aandringen van de Amerikaanse autoriteiten.

Meng zegt dat ze onschuldig is daaron de uitlevering van Cananda aan de VS via de rechter wil voorkomen. De rechtbank in Vancouver zal 8 mei over de zaak buigen.

Cole had vroeger een hoge functie bij de Amerikaanse ministerie van Justitie tussen 2011 en 2015 als plaatsvervangend procureur-generaal. Dat was in een periode waarin de Verenigde Staten informatie verkregen over hoe Huawei in Iran zaken deed die in strijd waren met Amerikaanse sancties.

Cole is nu een partner bij advocatenkantoor Sidley Austin in Washington. Hij weigert commentaar te geven.

De spanningen tussen China en VS lopen rond deze zaak nu op, juist midden in een periode dat de twee economische grootmachten een handelsovereenkomst te sluiten.

Terug naar nieuws overzicht