ASML wint rechtszaak tegen XTAL

05-05-2019 | door: Witold Kepinski

ASML wint rechtszaak tegen XTAL

ASML maakt bekend dat het Superior Court van Santa Clara County haar definitieve uitspraak in het voordeel van ASML tegen XTAL heeft uitgespreoken. ASML krijgt het compensatie bedrag van 845 miljoen heeft toegekend, maar dat is niet mogelijk omdat XTAL faillissement heeft aangevraagd. ASML zal wel alle intellectuele eigendom (IP) van XTAL door het faillissementsproces bezitten.

ASML slachtoffer is geworden van diefstal van bedrijfsgeheimen. Deze zouden zijn doorgespeeld aan de Chinese concurrent XTAL, dat een jaar later grote klanten van ASML waaronder Samsung wist weg te kapen. ASML heeft grote belangen in het Aziatische land. ASML bevestigt dat er sprake is van spionage, maar ontkent dat de Chinese overheid hierbij betrokken is.

In aanvulling op het arrest van 845 miljoen dollar heeft de rechtbank een rechterlijk bevel uitgevaardigd. Het bevel beveelt XTAL geen software-ontwikkelingsactiviteiten uit te voeren voor haar softwareproducten waarvan ASML beweerde dat ze besmet zijn met het IP van ASML, verleent ASML expliciete toestemming om contact op te nemen met daadwerkelijke of potentiële klanten van XTAL en informeert hen over het vonnis en het resultaat van de rechtszaak en XTAL verbant om gedurende een bepaalde periode door te gaan met werken in hetzelfde bedrijfstak als Brion.

ASML heeft ondertussen gewerkt om ervoor te zorgen dat de klanten van ASML Brion die XTAL aanvankelijk lokte of probeerden weg te lokken, nog steeds worden ondersteund met computationele lithografieproducten van ASML, ondanks de verstoring veroorzaakt door XTAL.

Er vond enige vertraging plaats tussen de jury die in november 2018 een vonnis velde en het definitieve vonnis op 3 mei 2019, vanwege de poging van XTAL om dit te voorkomen door een faillissement aan te vragen voordat het gerechtshof zijn definitieve oordeel zou kunnen vellen. In de faillissementszaak probeerde XTAL zijn intellectuele eigendom te verkopen, waarvan ASML had aangetoond dat het tijdens het proces was besmet met ASML's bedrijfsgeheimen. De faillissementsrechtbank verleende de motie van ASML en stuurde de zaak terug naar de rechtbank, zodat deze het definitieve vonnis kon ingaan, wat het nu heeft gedaan.

De schikkingsovereenkomst die werd goedgekeurd door de faillissementsrechtbank geeft zekerheid en sluit alle procedures tussen de partijen, met inbegrip van de rechtbank, de appèlrechter, de rechtbank voor faillissementen en arbitrages, naast dat ASML het meeste, zo niet alle, XTAL's IP.

Tijdens de proef presenteerde ASML het bewijs van de vele stappen die ASML nam om zijn bedrijfsgeheimen en andere vertrouwelijke informatie te beschermen. De jury was het met ASML eens en vond dat wat betreft alle handelsgeheimen van ASML: "ASML heeft onder de gegeven omstandigheden redelijke inspanningen geleverd om die items geheim te houden."

Terug naar nieuws overzicht