Gartner: 'Blockchain helpt retail kruideniers kwaliteit en versheid te bewaken'

05-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: 'Blockchain helpt retail kruideniers kwaliteit en versheid te bewaken'

20% van de retail kruideniers wereldwijd maakt tegen 2025 gebruik van blockchain voor voedselveiligheid en traceerbaarheid van het productieproces. Hiermee verbeteren kruideniers het zicht op hun productieproces en zowel de kwaliteit als versheid van hun producten.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De jaarlijkse supermarktverkoop stijgt in alle regio's wereldwijd, waarbij vooral de verkoop van snel te bereiden vers voedsel groeit. Klanten hebben daarnaast steeds meer oog voor de bron van voedsel, de duurzaamheid van de leverancier en de algehele versheid. Supermarkten die inzicht bieden en hun producten volgens bepaalde normen kunnen certificeren, zullen het vertrouwen en de loyaliteit van consumenten winnen.

Vertrouwen en loyaliteit

"Blockchain kan helpen vertrouwen te geven aan de klanten van de kruidenier en zowel vertrouwen als loyaliteit opbouwen en behouden", zegt Joanne Joliet, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Supermarkten zijn aan het testen en proberen blockchaintechnologie toe te passen om transparantie te bieden voor hun producten. Bovendien kan het snel begrijpen en lokaliseren van de productbron intern worden gebruikt, bijvoorbeeld om producten te identificeren die zijn opgenomen in een terugroepactie."

Blockchain lijkt een ideale technologie om transparantie en zichtbaarheid in de voedselvoorzieningsketen te bevorderen. De mogelijkheid encryptie toe te passen op de voedselbron, kwaliteit, transitietemperatuur en versheid kan worden gebruikt om zeker te stellen dat de gegevens kloppen en vertrouwen te geven aan zowel consumenten als retailers.

Best practices

Sommige kruideniers hebben al geëxperimenteerd met blockchain en ontwikkelen best practices. Walmart vraagt nu bijvoorbeeld aan leveranciers van bladgroenten om een farm-to-store volgsysteem op basis van blockchain te implementeren. Andere kruideniers, zoals Unilever en Nestlé, gebruiken ook blockchain om voedselbesmetting te traceren.

"Aangezien kruideniers moeten voldoen aan hogere normen op het gebied van inzicht en traceerbaarheid, zullen ze het voortouw nemen bij de ontwikkeling van blockchain. We verwachten echter dat dit zich zal uitbreiden naar alle gebieden van de detailhandel", zegt Joliet. "Vergelijkbaar met hoe de financiële dienstensector blockchain heeft gebruikt, zullen kruideniers best practices evolueren als ze blockchain-mogelijkheden toepassen op hun ecosysteem. Levensmiddelen hebben ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de vooruitgang van blockchain bij het ontwikkelen van nieuwe use cases op het gebied van gezondheid, veiligheid en duurzaamheid."

Terug naar nieuws overzicht