D66 roept EU op 50 miljard euro te investeren in technologie
03-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

D66 roept EU op 50 miljard euro te investeren in technologie

De Europese Unie moet 50 miljard euro extra investeren in technologie. Met behulp van deze investering kan Europa zich klaarmaken voor de technologische wapenwedloop die nu afspeelt.

Hiervoor pleit D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "We worden weggedrukt door landen zoals China en de Verenigde Staten. Daarmee kan welvaart, invloed en veiligheid uit onze handen glippen. Dat zou rampzalig zijn voor Nederland, voor alle Europese landen en voor de stabiliteit in de wereld. Het is zaak dat de Europese Unie de dreiging serieus neemt en alle naïviteit en afwachtendheid van zich afschudt", zegt Verhoeven.

Tech in Europese handen

D66 pleit voor een Europese techstrategie. Deze strategie moet ervoor zorgen dat technologieën zoals 5G, cybersecurity en kunstmatige intelligentie meer in handen van de Europese Unie komen. Zo investeren China, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea al langer vanuit geopolitieke overwegingen fors in deze technologieën. Europa blijft volgens D66 echter achter.

Verhoeven: "Voor de duidelijkheid. Landen als Nederland kunnen dit niet in hun eentje. Als eensgezinde Europese Unie met een ambitieuze agenda kunnen we voldoende tegenstand bieden, cyberaanvallen afslaan en offensief innoveren. Alleen zo kunnen we zorgen dat de belangen van mensen centraal staan in plaats van de belangen van een kapitalistische bedrijfscultuur of die van een centrale staatscultuur."

Vijf topprioriteiten

D66 wil dat de vijf technologieën een Europese topprioriteit worden:

  • kunstmatige intelligentie
  • quantumtechnologie
  • cybersecurity
  • ruimtevaart
  • centrale delen van de digitale infrastructuur zoals cloud-opslag, 5G-netwerken en zeekabels

Ook pleit D66 voor het benoemen van een Europese techcommissaris die verantwoordelijk wordt voor de Europese techstrategie en het openen van een onderzoekscentrum op het gebied van AI in Eindhoven. Ook wil D66 een Europees visum voor startups introduceren om de EU aantrekkelijker te maken voor startups. Het Europese industriebeleid en marktregels zouden meer gericht moeten zijn op het opbouwen en behouden van Europese giganten. Onderdeel hiervan zijn onder meer extra bescherming tegen ongewenste overnames, het aanpassen van mededingingsregels en meer focus op de digitale interne markt.

Meer informatie is te vinden in visie voor een Europese techstrategie die D66-Kamerlid Verhoeven heeft gepubliceerd.

Terug naar nieuws overzicht
Security