Minister Bruins: 'Onafhankelijk onderzoek naar opslag zorgdata in de cloud'

03-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Minister Bruins: 'Onafhankelijk onderzoek naar opslag zorgdata in de cloud'

Het kabinet laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de opslag van zorggegevens op niet-Europese cloudplatforms. Hierbij wordt onder meer gekeken naar eventuele implicaties die deze platformen kunnen opleveren voor de privacy van patiënten.

Dit heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekend gemaakt in reactie op Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Eind maart meldde het AD dat dataverwerkingsbedrijf Medical Research Data Management data opslaat in een Nederlands datacenter van Google Cloud Platform.

Onderzoek door toezichthouder

Bruins liet in een reactie hierop weten de Autoriteit Persoonsgegevens te willen laten onderzoeken of deze werkwijze veilig was. De Autoriteit Persoonsgegevens meldde begin april echter dat de komst van een dergelijk onderzoek nog niet zeker was. De toezichthouder onderzoekt of hier voldoende grond voor is.

Nu meldt de minister ook een onafhankelijk onderzoek te willen laten uitvoeren naar het gebruik van niet-Europese cloudplatform voor de opslag van zorgdata. Welke partij die onderzoek moet uitvoeren wordt momenteel bepaald.

Uitgebreide risicoanalyse

Minister Bruins meldt in een brief aan de Tweede Kamer daarnaast dat MRDM een uitgebreide risicoanalyse heeft uitgevoerd vooraf aan de keuze voor Google Cloud Platform. Aangezien de gegevens in een Nederlands datacenter staan, vallen deze volgens de minister onder de Nederlandse en Europese wetgeving.

"Vanuit de contractuele verplichtingen die MRDM met Google heeft gesloten, mag Google niet aan de data komen. Google LCC is gecertificeerd onder het EU-US Privacy Shield. De Europese Commissie met het afsluiten van het EU-US Privacy Shield-framework bedrijven in de EU een adequaat mechanisme gebracht voor naleving van de vereisten van de Europese wetten inzake gegevensbescherming die te maken hebben met de overdracht van persoonlijke gegevens van de Europese Unie naar de Verenigde Staten", schrijft de minister.

De volledige brief van minister Bruins aan de Tweede Kamer is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Security