Gartner: 'Meeste digitale werkplek-initiatieven leiden niet tot nieuwe manier van werken'

02-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: 'Meeste digitale werkplek-initiatieven leiden niet tot nieuwe manier van werken'

Slechts een kwart van de middelgrote en grote organisaties heeft in 2021 met succes nieuwe werkwijzen omarmd in 80% van hun initiatieven. Het gaat hierbij onder andere om gedistribueerde vormen van besluitvorming, virtueel en op afstand werken en het herontwerpen van fysieke werkplekken.

"Digitale initiatieven op het werk kunnen niet exclusief worden behandeld als een IT-initiatief", zegt Carol Rozwell, research vice president bij Gartner. "Indien initiatieven worden uitgevoerd als een reeks technologie-implementaties, blijft de betrokkenheid van werknemers en het aanpakken van de bijbehorende culturele verandering achter. Dit terwijl dit is essentieel voor succesvol digitaal werken."

Verandering in leiderschap

Er ontstaat een nieuwe aanpak voor het omgaan met de verschuivende vraag van digitale bedrijven naar digitale leiders op het werk. Dit brengt een verandering in leiderschap met zich mee, voorspelt Gartner.

"Digitale leiders op het werk moeten zich realiseren dat hun rol als regisseur van verandering fundamenteel weg beweegt van eerder ingebakken leiderschapspraktijken, waarbij werknemers als een groep worden beschouwd die bestand is tegen verandering in plaats van hen te betrekken bij het co-creëren van het pad voorwaarts", aldus Rozwell.

A-team voor digitale werkplekken

Naarmate digitale leiders op de werkvloer hun aandacht verleggen naar mensgerichte ontwerpen, kunnen ze volgens Gartner een multidisciplinair 'A-team' inspireren en betrekken om nieuwe manieren van werken in kaart te brengen. Dit A-team - dat bestaat uit IT-, facilitair management- en human resources-professionals evenals zakelijke stakeholders - voorziet in de manier waarop nieuwe technologieën, processen en werkstijlen de algehele werkervaring van werknemers zullen verbeteren en hen in staat zullen stellen om missiekritisch werk effectiever uit te voeren. Uiteindelijk zullen organisaties die tijd investeren in de werknemerservaring hun scores voor werknemersbetrokkenheid met 10 procentpunten verbeteren, verwacht het onderzoeksbureau.

De rol van de business

Succesvolle digitale werkplekprogramma's gaan minder over technologie en meer over het begrijpen van wat de werkervaring van medewerkers beïnvloedt en de nodige veranderingen in de werkomgeving teweegbrengt. "De leider van de business unit is de voorvechter van een nieuwe manier van werken op de digitale werkplek. Dit is de persoon die de gewenste bedrijfsresultaten identificeert, de businesscase ontwikkelt en de maatregelen vaststelt waarmee succes wordt bepaald. Zonder de leiders van business units te betrekken, is het onmogelijk om met succes de nodige wijzigingen door te voeren", aldus Rozwell.

Terug naar nieuws overzicht