Britse minister van Defensie ontslagen na lek rond Huawei-discussie

02-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Britse minister van Defensie ontslagen na lek rond Huawei-discussie

De Britse minister van Defensie Gavin Williamson heeft informatie over een geheime redactievergadering over het Chinese Huawei uit laten lekken. Het lek kost Williamson nu zijn baan.

Britse kranten meldde vorig week op basis van anonieme regeringsbronnen dat de Britse Nationale Veiligheidsraad akkoord is met het gebruik van Huawei apparatuur voor het Britse 5G-netwerk. Naar aanleiding van dit lek werd een onderzoek gestart om de bron van het lek te achterhalen. Dit onderzoek heeft volgens premier May overtuigend bewijs opgeleverd dat Williamson verantwoordelijk is voor het lek.

'Extreem serieus incident'

May licht haar besluit in een brief gericht aan Williamson toe. De premier schrijft hierin onder meer 'geen andere geloofwaardige uitkomst' te zien dan dat Williamson de informatie heeft laten uitlekken. May spreekt van een 'extreem serieus incident' dat diep teleurstellend is. De Britse premier noemt het van groot belang dat gedetailleerde discussies in volledige vertrouwen kunnen worden gevoerd.

In een reactie aan de Britse media ontkent Williamson de aantijgingen en stelt niet verantwoordelijk te zijn voor het datalek.

Terug naar nieuws overzicht
Security