Wouter Hoeffnagel - 30 april 2019

Jaguar Land Rover beloont autobezitters die data delen met cryptovaluta

Jaguar Land Rover gaat autobezitters betalen voor het delen van data. Indien eigenaren data die zij met hun voertuig genereren delen met de fabrikant, krijgen zij hiervoor de cryptovaluta IOTA terug. Deze valuta kan vervolgens worden gebruikt om het voertuig op te laden of tol te betalen.

Het experiment wordt uitgevoerd met de Jaguar F-Pace en Range Rover Velar. Het bedrijf heeft 'smart wallet' technologie ontwikkeld die wordt geïntegreerd in deze voertuigen. Via deze technologie worden autobezitters beloond voor het delen van informatie, waaronder verkeersinformatie en informatie over de kwaliteit van wegen. Deze data wordt gedeeld met partijen als fabrikanten van navigatiesystemen en lokale autoriteiten. Ook deelname aan ride sharing programma's wordt beloond.

Gebruikers die deelnemen aan het experiment worden beloond met IOTA. Gebruikers kunnen met deze digitale valuta onder meer parkeer- en tolkosten voldoen en afrekenen bij oplaadpalen. IOTA is gebaseerd op blockchain technologie; één IOTA heeft op het moment van schrijven een waarde van zo'n 29 Amerikaanse dollarcent.