Wouter Hoeffnagel - 30 april 2019

VS: 'Ook gebruik van Huawei-apparatuur aan rand 5G-netwerk levert risico's op'

De Amerikaanse regering herhaalt zijn dreigement geen inlichtingen meer te delen met bondgenoten die in 5G-netwerken gebruik maken van Huawei-apparatuur. Of de apparatuur van het Chinese bedrijven in de kern of aan de rand van het 5G-netwerk wordt gebruikt, maakt hierbij geen verschil.

Dit zegt Robert Strayer, bestuurder op het gebied van cyberzaken, internationale communicatie en informatiebeleid bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, tegen Reuters. Strayer noemt het toelaten van Huawei of 'andere onbetrouwbare partijen' op een 5G-netwerk een risico.

Huawei betrokken bij 5G-netwerk KPN

Ook Nederland loopt het risico minder informatie van de Amerikanen te krijgen. Zo maakte telecomprovider KPN onlangs bekend apparatuur van Huawei te weren uit de kern van haar 5G-netwerken. Het Chinese bedrijf mag echter wel het radio- en antennenetwerk van het 5G-netwerk van KPN aanleggen. Hiervoor hebben beide partijen al een contract getekend, al meldde KPN wel dat dit contact nog kan worden opgebroken om aan wettelijke verplichtingen te voldoen.

De Verenigde Staten waarschuwt al langer voor risico's die verbonden zijn aan het gebruik van apparatuur van Huawei en andere Chinese leveranciers. De Amerikanen vrezen dat de Chinese overheid via apparatuur van deze partijen toegang kan krijgen tot communicatie en dataverkeer. Bewijsmateriaal hiervoor is echter nooit geleverd. Huawei en de Chinese overheid ontkennen de aantijgingen.