Gartner zet belangrijkste trends in PaaS en platformarchitecturen op een rij

30-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner zet belangrijkste trends in PaaS en platformarchitecturen op een rij

Verschillende trends gaan de komende jaren impact hebben op Platform as a Service (PaaS) technologie en platformarchitecturen. Onderzoeksbureau Gartner zet de belangrijkste trends op een rijtje.

"De trends die we in PaaS zien reflecteren niet alleen trends in de continue transformatie van cloud computing en digitale business, maar stimuleren deze ook", legt Yefim Natis, research vice president bij Gartner, uit. "Naarmate organisaties cloudplatformen omarming krijgen zij met allerlei veranderingen te maken."

Trend 1: snelle groei

De PaaS markt omvat sinds 2019 meer dan 360 leveranciers, die gezamenlijk meer dan 550 cloudplatform services aanbieden in 21 verschillende categorieën. Gartner verwacht dat de markt tussen 2018 en 2022 in omvang verdubbeld en PaaS uitgroeit tot het meest voorkomen platform delivery model.

"Alle PaaS segmenten tonen een gezonde groei. De markt blijft echter een gebrek kennen aan standaardisatie, bewezen practices en duurzame leiderschap. Vendoren moeten deze problemen tijdig aanmaken om omarming door meer risicobewuste organisaties aan te moedigen", zegt Natis.

Trend 2: Het cloudplatform continuüm

De mogelijkheden van PaaS zijn gericht op het ondersteunen van een cloudplatform. Alle clouddiensten, inclusief Infrastructure as a Service (IaaS) en Software as a Service (SaaS) kunnen echter sleutelfactoren zijn voor een platform. Deze diensten dragen bij aan het cloudplatform continuüm. Het zoeken naar en erkennen van mogelijkheden voor platform-gebaseerde innovatie in het volledige spectrum van clouddiensten zal op korte termijn onderdeel worden van iedere cloudstrategie, voorspelt het onderzoeksbureau.

"Organisaties die de potentiële rollen en unieke onderscheidende kenmerken van IaaS, PaaS en geïnstrumenteerde SaaS omarmen kunnen de grootste waarde uit hun cloudinvesteringen halen", aldus Natis.

Trend 3: cloud-native ontwerp

Nieuwe technologie-architecturen zijn in opkomst die zijn ontworpen om de essentie van een cloudervaring te reflecteren: wendbaarheid, continue innovatie en snelle beschikbaarheid. Recente voorbeelden van cloud-native technologieën zijn onder meer serverless platformen, microvirtuele machines en low-code oplossingen. "Cloud computing groeit uit tot slechts 'computing' en een cloud-native ontwerp in nieuwe investeringen wordt steeds breder omarmd binnen organisaties, kent steeds meer toepassingen en steeds meer implementatiemodellen", licht Natis toe.

Trend 4: Enterprise IT wordt een service provider voor de business

"We zien dat de centrale IT-afdeling de business steeds vaker faciliterende diensten levert zoals platformen, training en consulting, en ondersteuning. Zij hebben ook de leiding over de algehele governance", zegt Natis. Deze ontwikkeling wordt gedreven door de combineerde impact van innovaties als low-code tools, machine learning-gebaseerde ontwikkel- en self-service consumptiemodellen, waardoor de rol van centrale IT-afdelingen opnieuw wordt gedefinieerd en verschuift van het uitsluitend afleveren van oplossingen naar een 'service provider' aanpak.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud