Wouter Hoeffnagel - 29 april 2019

Chinese ambassadeur roept Britten op Huawei niet te discrimineren

De Chinese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk (VK) Liu Xiaoming roept de Britse overheid op bedrijven niet te discrimineren bij het selecteren van partijen voor het aanleggen van 5G-netwerken. Ook roept de ambassadeur het land op zelfstandig beslissingen te nemen.

Onlangs lekte uit dat de Britse National Security Council Huawei toestemming geeft om betrokken te zijn bij de aanleg van beperkte delen van 5G-netwerken, waaronder antennes en andere onderdelen die niet tot de kern van het netwerk behoren. Het Chinese bedrijf mag echter geen hardware leveren voor kerncomponenten 5G-netwerken. Het uitlekken van deze conclusie heeft tot verontwaardiging geleid in de Britse politiek. Zo wist de BBC vorige week te melden dat Jeremy Wright, culture secretary, aan parlementsleden heeft aangegeven dat er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar het lek. Ook kanselier Philip Hammond riep op tot een diepgravend onderzoek naar het lek.

'Geef niet toe aan buitenlandse druk'

In een reactie op de uitgelekte informatie mengt nu dus ook de Chinese ambassadeur in het VK zich in de discussie. Xiaoming roept de Britse overheid niet toe te geven aan druk die andere landen uitoefenen en zelf een beslissing te nemen in overeenstemming met de Britse nationale belangen, meldt Reuters. "Het laatste wat de wereld nodig heeft is de introductie van discriminerende maatregelen richting bedrijven die betrokken zijn bij het ontwikkelen van 5G-netwerken", zegt de ambassadeur tegen Reuters. "Het laatste dat China verwacht van een open en eerlijk 'wereldwijd Groot-Britannië' is een oneerlijk speelveld."

De ambassadeur noemt de zorgen van de Britten op het gebied van veiligheid begrijpbaar, maar stelt dat deze beheersbaar zijn. "De risico's zouden serieus moeten worden genomen, maar niet tot angst moeten leiden. Zij kunnen worden beheerd als landen en bedrijven samenwerken", aldus Xiaoming.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024