Ontwikkelaars van apps voor ouderlijk toezicht dienen klacht in tegen Apple

29-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Ontwikkelaars van apps voor ouderlijk toezicht dienen klacht in tegen Apple

Twee ontwikkelaars van apps voor ouderlijk toezicht dienen een klacht in tegen Apple wegens machtsmisbruik. De fabrikanten stellen dat Apple hen benadeeld, onder meer door hen te dwingen features uit apps te verwijderen of apps in zijn geheel uit de App Store te verwijderen.

Dit meldt The New York Times. 11 van de 17 meest gedownloade apps voor ouderlijk toezicht zijn door Apple uit de App Store verwijderd of hebben beperkingen opgelegd gekregen sinds het bedrijf zelf een dergelijke app heeft geïntroduceerd, blijkt uit een inventarisatie The New York Times en Sensor Tower. Naast populaire apps zouden ook minder bekend apps voor ouderlijk toezicht zijn aangepakt.

Functionaliteiten verwijderen

In sommige gevallen zou Apple bedrijven hebben gedwongen bepaalde functionaliteiten uit hun apps te verwijderen om in de App Store beschikbaar te kunnen blijven. Het gaat hierbij onder meer om functies die gebruikers de mogelijkheid geven apparaten van hun kinderen te vergrendelen of de toegang tot specifieke apps en content te blokkeren. In andere gevallen zouden apps in zijn geheel zin verwijderd.

Ontwikkelaars stellen vooraf niet tot nauwelijks een waarschuwing te krijgen van Apple. "Zij hebben ons plotseling zonder waarschuwing verwijderd", zegt Amir Moussavian, chief executive van het bedrijf achter de app voor ouderlijk toezicht OurPact. "Ze draaien systematisch de industrie de nek om."

'Apps verzamelden te veel informatie'

Apple ontkent in een reactie aan The New York Times dat apps zijn verwijderd vanwege de introductie van vergelijkbare apps door Apple. Zo wijst woordvoerder Tammy Levine erop dat Apple de apps heeft verwijderd of bepaalde functionaliteiten heeft laten verwijderen aangezien apps te veel informatie over gebruikers zouden verzamelen. Apple's senior vice president of worldwide marketing, meldt in een verklaring aan klanten dat Apple 'extreem verantwoordelijk heeft gehandeld in deze zaak, wat heeft geholpen onze kinderen te beschermen van technologie die gebruikt kan worden om hun privacy en veiligheid te schenden'.

Terug naar nieuws overzicht