Wouter Hoeffnagel - 27 april 2019

Codekamp leert kinderen programmeren tijdens meivakantie

Kinderen leren in de meivakantie binnen vier dagen programmeren met de Bomberbot codekampen van Vinea Vakanties. In zeven steden in Nederland worden van 29 tot 2 mei tien Bomberbot codekampen georganiseerd. Tijdens deze kampen leren kinderen de basisprincipes van programmeren en maken zij een eigen game of website.

Kinderen groeien op in een wereld die steeds meer beïnvloedt wordt door technologie en media. Kinderen gebruiken het dagelijks, maar weten niet hoe technologie echt werkt. De implementatie van digitale geletterdheid in het onderwijs gaat echter langzaam. Chris Bello heeft daarom onder de naam Bomberbot een platform gecreëerd waarbij kinderen van groep 5 t/m 8 op een gestructureerde wijze leren programmeren. Zo kunnen kinderen op een toegankelijke manier hun digitale vaardigheden ontwikkelen én mediawijzer worden.

Codekampen

Het begrijpen, creëren en beheersen van technologie en media wordt steeds belangrijker om goed aan te kunnen sluiten bij de 21e eeuwse samenleving. In juli 2017 lanceerde Bomberbot naast haar onderwijsmethode de zogenoemde codekampen, waarbij kinderen tussen de 8 en 13 jaar in hun schoolvakanties binnen 4 dagen leren programmeren. Tijdens de Bomberbot codekampen werken kinderen aan belangrijke 21e eeuwse vaardigheden zoals kritisch en creatief denken, problemen oplossen, samenwerken en communiceren. Daarnaast leren ze de basisprincipes van het programmeren en maken ze een eigen game of website. Tegelijkertijd bevat het codekamp allerlei vakantiekamp elementen: spellen spelen, buiten zijn en nieuwe vrienden maken.

Sinds 2019 werken Bomberbot en Vinea Vakanties samen om de codekampen naar een hoger level te tillen. De codekampen worden aangeboden in elke basisschoolvakantie en zijn inmiddels te vinden in 10 steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Samen willen Bomberbot en Vinea nog meer steden, scholen en kinderen voorzien van codekampen zodat zoveel mogelijk kinderen op een toegankelijke manier hun digitale vaardigheden ontwikkelen en mediawijzer worden.