Redactie - 27 april 2019

Facebook aangeklaagd in Ierland, VS en Canada wegens privacyschandalen

Facebook krijgt zowel in Ierland, de VS als Canada de wind van voren. Vanuit de drie landen start een privacyonderzoek, een juridisch onderzoek en een rechtszaak over drie verschillende privacyschandalen.

In de VS start de openbaar aanklager van New York, Letitia James, een onderzoek naar Facebook dat de contacten van anderhalf miljoen leden ongevraagd verzamelde. Facebook deed dat toen het voor nieuwe leden gedurende korte tijd niet enkel het e-mailadres maar ook het wachtwoord vroeg. Zo kon Facebook meteen controleren of het mailadres geldig was. Wat Facebook er niet bij vertelde is dat het daarbij ongevraagd alle e-mailadressen uit die mailbox verzamelde.

Wachtwoorden opgeslagen als platte tekst

Ierland, waar Facebook haar Europees hoofdkantoor heeft, begint ondertussen een onderzoek naar het feit dat Facebook honderden miljoenen wachtwoorden intern als platte tekst bewaarde, in plaats van die te versleutelen. Daardoor konden duizenden medewerkers van Facebook de wachtwoorden zomaar inkijken.

Facebook gaf het probleem zelf toe, maar de Ierse privacyregulator wil nu onderzoeken in welke mate die praktijk de GDPR overtreedt.

Cambridge Analytica

In Canada is privacyregulator OPC al een stap verder. Na het Cambridge Analytica-schandaal begon de organisatie met een onderzoek waarvan deze week het rapport verscheen. Dat rapport stelt dat Facebook geen toestemming vroeg aan Canadese gebruikers om hun persoonlijke data te delen met Cambridge Analytica.

De OPC is van oordeel dat Facebook ondanks excuses voor dit schandaal te weinig voor de privacy doet en daarbij vage termen gebruikt die zo rekbaar zijn dat ze geen fatsoenlijke privacybescherming bieden. Daarom sleept het Facebook voor de rechtbank om de zaak juridisch uit te vechten.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024