Wouter Hoeffnagel - 28 april 2019

Data-analyse leidt drukte tijdens Koningsdag in goede banen

Met Koningsdag stromen de straten vol met feestvierders die Koning Willem-Alexander een warm hart toedragen. Tilburg had vorig jaar met 150.000 bezoekers zijn drukste Koningsdag ooit. Utrecht verwelkomt zo’n 300.000 gasten en in Amsterdam zijn er ’s middags ruim een miljoen mensen op de been, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Data-analyse helpt gemeentes bij het opsporen en voorkomen van incidenten en opstoppingen.

De drukte op Koningsdag brengt een zware belasting van de infrastructuur met zich mee. Pleinen en wegen lopen vol, mensen gaan massaal van A naar B. Een optimale dienstregeling van het openbaar vervoer helpt opstoppingen zo veel mogelijk te voorkomen en parkeerbeheer probeert mensen naar de juiste parkeergarages en transferia te leiden. Dergelijke maatregelen worden mogelijk gemaakt door data-analyse en dataverwerking.

Slimme stad

Hoe zorg je nou dat die oranjekoorts de stad niet lam legt? Data brengt onmisbare kennis. Door bijvoorbeeld sensoren aan te brengen bij verkeerspunten kun je registreren hoeveel mensen er op een locatie aanwezig zijn en hoe zij zich bewegen. Wereldwijd worden steden steeds slimmer, en ook in Nederland doen gemeentes er goed aan ervoor te zorgen dat de verkeersstromen in de stad geoptimaliseerd kunnen worden door de juiste data te verzamelen en analyseren. Zo kan er op basis van de binnenkomende informatie een heatmap van de stad worden gemaakt, zodat de meldkamers weten waar de politie aan de slag moet. Of kunnen hulpdiensten beter toegankelijk worden door hulpposten neer te zetten op plekken waar voorheen veel incidenten waren.

"Data geeft ambtenaren inzicht in hoe openbare ruimtes worden gebruikt en daar kunnen zij vervolgens op anticiperen", legt Emmanuel Vanderhaegen, Sales Director Benelux bij Qlik uit. "Dankzij een smart city systeem, met een weefsel van sensoren en apparaten, kunnen netwerken en burgers de openbare infrastructuur zo efficiënt en veilig mogelijk gebruiken. Lange wachtrijen, verkeersopstoppingen en noodsituaties zijn op feestdagen en evenementen niet altijd te voorkomen, maar wel te bespelen." En dat bespelen is het sleutelwoord, benadrukt Vanderhaegen. "Mensen – in alle lagen van de organisatie – moeten genoeg datavaardig zijn om die informatie op de juiste manier in te winnen en te interpreteren. Gekleurde gegevens lossen namelijk niks op."

Doe het datavaardig

Qlik helpt organisaties en overheden slimme stappen te zetten. En slimmer te worden. "Individuen faciliteren om data te begrijpen en te gebruiken is essentieel. We moeten de drempels wegnemen in het gebruik van data en technologieën, om steden slimmer te maken en zo het welzijn van mensen in de steden te vergroten." Hoe? Ten eerste door trainen en opleiden. Investeren in de vaardigheden van ambtenaren zodat die vol vertrouwen met data kunnen werken. Daarnaast zorgt Qlik ervoor dat zowel publieke als private organisaties zich bewust worden het belang van data.

"Alle bestuurders en leiders hebben de opkomst van data gezien en beseffen wel dat data belangrijk is voor elke beslissing. Een goede ontwikkeling, maar we zijn er nog niet. We moeten data ook toegankelijk maken. Je hebt er niets aan als data wel beschikbaar zijn maar er geen toepassingen zijn om de inzichten eruit te halen die beslissingen kunnen onderbouwen. Een voorbeeld van hoe dat goed geregeld wordt, is de Londense deelgemeente Camden. Die heeft diverse datasets beschikbaar gemaakt, in een Burger Index voor de verschillende diensten, en biedt Open Data Challenges aan: workshops waar lokale applicatieontwikkelaars apps kunnen bouwen op basis van die datasets om de burgers beter te informeren."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024