Wouter Hoeffnagel - 25 april 2019

Orange Business Services zet samen met Franse bedrijven in op 5G

Stéphane Richard, Chairman & CEO van Orange Group, heeft op Orange Business Summit de ambitie van Orange uitgesproken om samen met andere bedrijven 5G te ontwikkelen. Staatssecretaris Agnès Pannier-Runacher van de Franse minister van Economie en Financiën en president van France Industrie Philippe Varin benadrukten de uitdagingen die 5G vertegenwoordigt voor het concurrentievermogen van de economie en industrie.

"5G zal niet zomaar een nieuwe ontwikkeling in mobiel gebruik zijn", zegt Richard. "Dit is een technologische sprong voorwaarts die een transformatie van bedrijfsmodellen in alle sectoren aankondigt. Om te profiteren van de beschikbare mogelijkheden, moeten bedrijven anticiperen op ontwikkelingen en moeten wij, operators, volledig worden gemobiliseerd om hen te ondersteunen en oplossingen te ontwikkelen die aan hun behoeften voldoen. Het verhaal van 5G moet samen worden geschreven. Meer in het algemeen moeten we er alles aan doen om van Frankrijk één van de leidende landen te maken bij de ontwikkeling van 5G. Dit toekomstige netwerk is een kans om al onze middelen, onze knowhow, onze geavanceerde industrieën, onze Franse technologie en onze talenten ten dienste van ons land te verenigen en te consolideren."

Elektronische fabriek van de toekomst

Verschillende innovatieprojecten met spelers in belangrijke sectoren van de economie, zoals de maakindustrie, energie en transport, werden gepresenteerd tijdens het evenement. Een voorbeeld is een elektronische fabriek van de toekomst die Orange Business Services bouwt in samenwerking met LACROIX Group, een hightech fabrikant met een internationaal bereik. De twee partijen gaan een gezamenlijk innovatiepartnerschap aan om te onderzoeken hoe 5G kan worden gebruikt binnen 'Symbiose', het prototypefabrieksproject van de LACROIX Group. Door samen met Orange proeven uit te voeren met het gebruik van 5G neemt de fabrikant het voortouw op het gebied van technologie. De proeven omvatten het opzetten van een binnennetwerk voor het testen van omgevingsconnectiviteit en het optimaliseren van de productie.

Renault, Orange en Ericsson kondigden tijdens het evenement hun ambitie aan om samen te werken op het gebied van connected vehicles en 5G. Dit samenwerkingsproject zal gericht zijn op het meten van de capaciteit van 5G om communicatie tussen voertuigen en hun omgeving te verrijken. Dat wil zeggen dat voertuigen beter zullen kunnen communiceren met bijvoorbeeld andere voertuigen, snelweginfrastructuur zoals verkeerslichten en andere weggebruikers. Door voertuigen meer informatie te bieden over wat er om hen heen gebeurt, kunnen mobiele netwerken helpen verkeer in beweging te houden en de verkeersveiligheid verbeteren. Prestatietests zijn gepland voor een systeem op basis van een hybride V2X-architectuur (vehicle to anything), inclusief network slicing (een functie van 5G die een deel van het netwerk toewijst aan specifiek gebruik) en Mobile Edge Computing-technologieën om de cloudprestaties te verbeteren.

5G-kansen testen met Schneider Electric

Ook kondigen Orange en Schneider Electric een test rond 5G aan, die vanaf eind 2019 van start gaan. In deze test wordt de waarde beoordeeld van 5G voor real-time augmented reality-oplossingen die worden gebruikt door onderhoudstechnici in de Schneider Electric-fabriek in Le Vaudreuil (Eure).

Orange werkt samen met SNCF (De Franse nationale spoorwegmaatschappij) en Nokia in het kader van een 5G-experiment om een hogesnelheidsservice voor HD-videodownloads te bieden aan passagiers van het treinstation van Rennes. Orange zal de dienst in 2020 lanceren zodra de Franse regelgever Arcep de vereiste toestemming heeft verleend. Eenmaal operationeel, kunnen passagiers die zich door het station bewegen verbinding maken met het 5G-toegangspunt en video's binnen enkele seconden naar hun mobiel of tablet downloaden, zodat ze de film tijdens hun treinreis kunnen bekijken. Het experimentele netwerk gebruikt frequenties in de 26 GHz-band. Het doel is om de voordelen van het 5G-netwerk te beoordelen en om feedback te verzamelen van passagiers die hebben deelgenomen aan de test. In een later stadium zullen ook aanvullende diensten lokaal worden getest, voor het grote publiek en voor het bedrijfsleven.

Autonome en verbonden OV-voertuigen

Eveneens in de mobiliteitssector lanceren RATP (het openbaarvervoerbedrijf in Parijs) en Orange, voor de eerste keer in Frankrijk, een 5G-experiment voor autonome en verbonden OV-voertuigen in de regio Parijs in 2019. Dit experiment wordt uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke innovatieovereenkomst tussen de twee bedrijven.

Parallel aan ontwikkelingen in samenwerking met andere bedrijven, kondigt de Orange Group aan zijn 5G-implementatiestrategie blijven uitvoeren. 5G-verbindingen worden in 2019 in zeventien Europese steden geïnstalleerd, klaar voor de commerciële introductie in 2020.