Huawei mag geen kerncomponenten van Britse 5G-netwerken leveren

24-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Huawei mag geen kerncomponenten van Britse 5G-netwerken leveren

De Britse overheid neemt maatregelen tegen het gebruik van Huawei-apparatuur in Britse 5G-netwerken. Huawei wordt niet volledig uitgesloten van 5G-projecten, maar mag geen essentiële onderdelen leveren.

Dit melden Britse media op basis van bronnen binnen de Britse overheid. Huawei wordt al langer door een groot aantal Westerse overheden met argusogen bekeken sinds de Verenigde Staten eind 2018 waarschuwden voor het gebruik van Huawei-apparatuur. De Chinese overheid zou via de apparatuur van het bedrijf Westerse doelen kunnen bespioneren, iets waar vooralsnog geen bewijsmateriaal openbaar is gemaakt. Zowel Huawei als de Chinese overheid ontkennen de aantijgingen.

Veiligheidsmaatregelen blijven uit

Onlangs werd al bekend dat Britse overheidsfunctionarissen zich zorgen maken over het uitblijven van maatregelen die Huawei eerder beloofde door te voeren om de veiligheid te vergroten. De Britten spraken van significante veiligheidsproblemen, waarmee het bedrijf zorgt voor 'significant toegenomen risico's voor Britse telecomproviders'.

Deze risico's zouden overigens geen gevolg zijn van inmenging door de Chinese staat. Het Britse National Cyber Security Centre zag toch daarom in het rapport geen aanleiding om te pleiten voor een Brits verbod op Huawei-apparatuur.

Gebruik wordt toch ingeperkt

Nu wordt het gebruik van Huawei-apparatuur dus toch ingeperkt. The Guardian meldt dat sommige Britse ministers het Chinese bedrijf volledig wilden uitsluiten van 5G-projecten, maar van een dergelijk verbod is uiteindelijk toch afgezien. Het bedrijf mag apparatuur leveren voor onderdelen voor minder belangrijke onderdelen van 5G-netwerken, maar niet voor kerncomponenten.

Terug naar nieuws overzicht
Security