Redactie - 24 april 2019

Vijfhonderdste blog

Vijfhonderdste blog image

Toen ik zeven september 2010 mijn eerste blog schreef op het toen nieuwe domein ‘datacentered’ kon ik niet beseffen dat ik een kleine negen jaar later nummer vijfhonderd zou publiceren. Met bloggen schrijf ik de ervaringen en vraagstukken van mij af die ik elke week tegenkom. Van elke blog weet ik nog de aanleiding of discussie die leidde tot het schrijven over dat onderwerp. Soms was het schrijven gedreven om u als lezer deelgenoot te maken van een leuke of interessante ontwikkeling of gebeurtenis. Maar steeds vaker werd het voor mij een mogelijkheid om een onderwerp nader uit te zoeken, het beter te begrijpen en daardoor het waarom te doorgronden. Want als je van iets ‘het waarom’ kent, vergeet je het niet snel meer. En die reis naar dat ‘waarom’ wil ik ook na nummer 500 met u blijven delen.

Historisch moment

Maar deze vijfhonderdste blog is ook een ander historisch moment. Deze week word ik op 24 april 66 jaar. De overheid heeft besloten dat ik over vier maanden AOW ga krijgen; er geldt immers een pensioenplicht. Of ik dat nu wil of niet. En daarom heb ik afgelopen jaar natuurlijk iets met mijn pensioen geregeld en zeker gesteld. Hoort er allemaal bij. Maar dat betekent niet dat ik stop met werken. Het doet me denken aan een mooie tekst die ik laatst zag bij iemands 66ste verjaardag: ik voel me eigenlijk pas 26 jaar oud, maar met wel 40 jaar ervaring… Een mooie uitspraak waar ik me volledig in kan vinden. Ik heb nog het enthousiasme en de energie om gewoon door te gaan, als zelfstandige. Een nieuwe ervaring, ik krijg er steeds meer zin in.

Maar dat betekent dat ik na ruim 17 jaar Dell EMC in augustus afscheid neem van een bedrijf waar ik een derde van mijn carrière heb gewerkt. Een bedrijf dat zich in die periode elke twee tot drie jaar omtoverde tot een ander bedrijf. Van separate opslagsystemen naar geïntegreerde genetwerkte opslagomgevingen. Via virtualisatie naar software defined informatie infrastructuren. En tenslotte met Dell Technologies de ‘Essential Information Infrastructure Company’ die de platformen voor de nieuwe digitale wereld levert.

Maar voor mij start dit jaar een periode met nieuwe mogelijkheden die allemaal in mijn interessegebied liggen. Ik hoef gelukkig nog steeds geen werk te gaan doen dat ik niet leuk vind. De economie groeit nog immer als kool, net als de behoefte aan ervaring, wijsheid en grijze haren om die groei te toetsen, te sturen en te begeleiden. Er valt nog heel veel nieuws te begrijpen, te vertellen, te verhalen en ik zal u als lezer voorlopig mee blijven nemen in mijn nieuwe ervaringen. Wellicht geen 500 nieuwe blogs meer, maar och, wie weet…

Nieuwe blogsite

De komende weken zal ik mijn blogactiviteiten migreren naar het nieuwe domein ‘www.hanstimmerman.me’ en daarmee afscheid nemen van het oude vertrouwde www.datacentered.nl platform. Vanaf augustus neem ik ook afscheid van de Dell EMC gerelateerde blogs op Direct2DellEMC die ik als CTO de afgelopen jaren met u kon delen. Een alternatieve betekenis van de afkorting CTO is Chief Talking Officer, dat past perfect bij mij, ik blijf verhalen schrijven.

Afgelopen week had ik een presentatie waarbij een aanwezige zei: ‘Ik zag als titel CTO staan en dacht als presentator een jonge techneut te zien optreden. Maar ik had geen ervaren senior verwacht die een beschouwende presentatie zou geven, een welkome verrassing’. Ik vond dat een leuk compliment omdat ik juist die beschouwende kant, het ‘Thought leadership’, het leukste van mijn huidige functie vind en omdat het persoonlijk bij mij past.

Ik ben intussen met mijn webbouwer bezig mijn nieuwe persoonlijke site vorm te geven om een nieuw ‘bloghuis’ te hebben. En met ‘mijn webbouwer’ bedoel ik de webbouwer die ook de site heeft gebouwd van de lokale politieke partij die mijn vrouw en ik al een kleine twintig jaar hebben. Het wordt een nieuwe site waarop ik, naast mijn blogs, de communicatie met betrekking tot alle nieuwe activiteiten kan blijven onderhouden en mogelijk ook vlogs of podcasts kan plaatsen. En hopelijk kan ik u als lezer nog lange tijd vermaken en geïnteresseerd houden.

Er zijn genoeg interessante onderwerpen om over te bloggen. We leven in een mooie tijd. De digitale innovaties die de consumentenmarkt vanaf 2000 overspoelen, zijn nu ook de B2B business aan het veranderen. Digitaal is geen gereedschap of hulpmiddel meer maar de kern van elke activiteit. De consumentenmarkt is al grotendeels digitaal geworden, maar de B2B en kapitaalgoederenindustrie heeft nog heel veel digitale werkzaamheden voor de boeg voordat zij zich werkelijk ‘digitaal’ mogen noemen. Lees de blog over de Digitale Transformatie Index nog maar eens na. Of de blog “Digitaal is de enabler, niet de oplossing”. Want veel van die oplossingen zijn nog lang niet helder.

En nu?

Afgelopen jaren hebben veel van onze klanten hun infrastructuur gemoderniseerd. De eerste stap die elke organisatie hun informatie infrastructuur (intern of extern) moet geven waarop zij verder kunnen met hun digitale transformatie. Het ‘modernize’ in de drie-eenheid van Modernize – Automate – Transform. Maar als die infrastructuur is vernieuwd en gereed is voor de volgende fase, dan hoor ik vaak: ‘en nu? Ik ben digitaal gesproken gereed om te automatiseren, maar hoe doe ik dat dan?’. Bedenk dat iedere automatisering uniek is: je eigen proces, je eigen klanten, je eigen medewerkers, je eigen producten, je eigen markt en vooral je eigen historie en eigen toekomstvisie. Elke transformatie is een unieke reis.

Ik geef regelmatig presentaties & trainingen aan commissaren en toezichthouders en zij stellen die vraag ook: wat nu? Hoe ga ik toezicht houden op de veranderingen die mijn bedrijf zal – en moet – doormaken tijdens de digitale transformatie? Hoe ga ik om met de control van de groeiende compliance en regulering waarbinnen het bedrijf moet blijven manoeuvreren? Welke vragen moet ik aan de Board stellen om mijn toezichthoudende functie te kunnen uitoefenen? Hoe weet ik dat de board aan de juiste knoppen draait? Hoe moeten ze het bestaande verbeteren, nieuwe processen inrichten en nog onbekende innovaties initiëren? Hoe kunnen we onze medewerkers voldoende scholen om die verandering in te zetten?

Onrustige tijden

We leven in onrustige tijden, net als 50 jaar geleden. In 1968 was het onrustig in Parijs: de studentenopstanden verspreidden zich over heel Europa en hebben onze maatschappij toen enorm veranderd. We namen afscheid van de vorige 50 jaar en bouwden een nieuwe, moderne maatschappij op. Het is nu wéér onrustig in Parijs. Onrust die zich makkelijk kan uitzaaien over Europa. Het leidt tot mogelijk wederom een maatschappelijk afscheid van de afgelopen 50 jaar, maar brengt ons ook nieuwe waarden, normen en technische mogelijkheden die ons opnieuw 50 jaar verder brengen.

Als je accepteert dat alles mag en kan veranderen, heb je nooit vrees voor de toekomst en ga je – overeenkomstig Johan Cruyff – het zien zodra je het doorhebt. En door die toekomst actief te blijven verkennen, krijg je na soms wat eerste mistige indrukken een steeds beter beeld van die toekomst. Die verkenning en mijn ervaringen zal ik de komende jaren op mijn nieuwe blogsite met iedereen blijven delen, net als mijn kritische en soms niet in de algemene opinie passende mening. Een vijfhonderdste blog vraagt om enige reflectie en dat heb ik weer lekker van mij afgeschreven ???? Bloggen houd je jong en energiek…

Door: Hans Timmerman, CTO Dell EMC Nederland