Wouter Hoeffnagel - 23 april 2019

'Google benadeelt protesterende werknemers in hun loopbaan'

Twee medewerkers van Google die in november 2018 betrokken waren bij het organiseren van een protest tegen het bedrijf, stellen door het bedrijf gehinderd te worden in hun loopbaan.

Dit zeggen Meredith Wittaker van Google Open Research en Claire Stapleton, marketeer bij Google, in berichten verspreid via interne mailinglijsten, meldt WIRED. Whittaker was werkzaam bij een ethische commissie voor kunstmatige intelligentie (AI). Deze commissie werd vorige maand door Google opgeheven nadat kritiek kwam op verschillende leden van de commissie. Whittaker stelt dat zij alleen bij Google werkzaam kon blijven indien zij zich in de toekomst niet meer zou bezig houden met ethische kwesties rond AI. Whittaker besloot hierop bij Google te vertrekken.

Lagere positie

Stapleton stelt twee maanden na het protest een lagere positie binnen Google toegewezen te hebben gekregen. Zij stelt hiertegen protest te hebben aangetekend, waarna zij het verzoek zou hebben gekregen zich ziek te melden en haar werk uit handen zou zijn genomen. Stapleton nam hierop een advocaat in de arm, waarna Google het besluit terugdraaide.

Google ontkent in een reactie aan WIRED de aantijgingen en stelt dat werknemers met regelmaat nieuwe opdrachten toegewezen krijgen, wat toe te schrijven is aan veranderende behoeften binnen het bedrijf.