Cybercriminelen verspreiden malware via illegale Game of Thrones downloads

Jornt van der Wiel

19-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Cybercriminelen verspreiden malware via illegale Game of Thrones downloads

Game of Thrones fans lopen grote risico’s lopen op malware-infectie met het illegaal downloaden van het laatste seizoen van de populaire serie. De eerste episode van Game of Thrones registreerde al 6,7 miljoen illegale downloads. De eerste uitzending is binnen 24 uur illegaal meer dan 55 miljoen keer bekeken. Doordat veel werknemers zakelijke apparaten ook privé gebruiken, worden ook bedrijven hiermee geconfronteerd.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab. "Onze analyse laat duidelijk zien dat verspreiders van malware uit zijn op het misbruiken van populaire TV-series waar veel vraag naar is op illegaal gekopieerde websites. De eerste en laatste serie van Game of Thrones trekken de meeste kijkers op dit moment. Juist die mensen lopen de grootste risico’s. Cybercriminelen maken misbruik van deze loyale en tegelijkertijd veelal ongeduldige fans. Zo beloven zij gloednieuw videomateriaal dat in feite een cyberdreiging is. Nu het laatste seizoen van Game of Thrones is aangebroken, waarschuwen wij fans voor grote hoeveelheden malware dat verkapt zit in de nieuwe Game of Thrones series via illegale downloads. Nooit eerder is een tv-serie aanleiding geweest voor zoveel cybercriminaliteit", vertelt Jornt van der Wiel (foto), security-expert bij Kaspersky Lab.

In 2018 zijn zo’n 20.934 Game of Thrones kijkers slachtoffer geworden van malware. Dit is 17% van het totaal geïnfecteerde illegale downloads. Kaspersky Lab adviseert consumenten extra alert te zijn op de autoriteit van het digitale platform waarop zij Game of Thrones tegenkomen. Bestanden zouden altijd voorzien moeten zijn van een .avi, .mkv of mp4 toevoeging, en in ieder geval geen .exe-bestanden. Meer informatie is hier beschikbaar. 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security