IT-investeringen stijgen met 1,1% in 2019
17-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IT-investeringen stijgen met 1,1% in 2019

De wereldwijde IT-investeringen groeien in 2019 tot 3,79 biljoen dollar. Dit is een stijging van 1,1% ten opzichte van 2018.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "Gunstige wisselkoersen dankzij de sterke Amerikaanse dollar hebben ertoe geleid dat wij onze voorspelling voor IT-investeringen voor 2019 naar beneden hebben moeten bijstellen ten opzichte van het vorige kwartaal", legt John-David Lovelock, research vice president bij Gartner, uit. "In de rest van 2019 zet de Amerikaanse dollar deze trend naar verwachting voort, terwijl het veel schommelingen moet doorstaan door economische en politieke onzekerheden en handelsoorlogen."

Portfolio in balans brengen

"Technology product managers zullen in 2019 strategischer moeten omgaan met hun portfolio mix door producten en diensten die in 2019 zullen groeien in balans te brengen met tegenhangers die het minder goed zullen doen", aldus Lovelock. "Succesvolle product managers in 2020 zullen een sterke langetermijnvisie hebben gehad op de veranderingen die in 2019 zijn doorgevoerd."

Het datacentersegment toont in 2019 naar verwachting met 2,8% de grootste krimp. Dit is vooral te danken aan de lagere algemene verkoopprijs in de servermarkt, wat te danken is aan veranderingen in de prijs van componenten.

Verschuiving naar de cloud

De verschuiving in IT-investeringen van traditionele (noncloud) segmenten naar cloud-gebaseerde alternatieven zet eveneens door. Dit segment is in 2019 naar verwachting goed voor 427 miljard dollar omzet, een stijging van 7,1% ten opzichte van de 399 miljard dollar omzet die in 2018 werd gerealiseerd. De grootste cloud-gerelateerde verschuiving is zichtbaar in applicatiesoftware. Gartner verwacht dit op korte termijn ook te zullen zien in het segment voor infrastructuursoftware, en met name integration platform as a service (iPaaS) en application platform as a service (aPaaS).

gartner-it-investeringen-2019.png

"De keuzes die CIOs maken over technologie-investeringen zijn essentieel voor het succes van de digitale business. Disruptieve opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) zullen business modellen en financiën van grote bedrijven in de publieke en private sector beïnvloeden. AI heeft een groot effect op IT-investeringen, hoewel zijn rol vaak verkeerd wordt begrepen", stelt Lovelock. "AI is geen product, maar een reeks technieken of een discipline in computerwetenschap. AI is verweven in veel bestaande producten en diensten, en staat centraal in nieuwe ontwikkelingen in iedere sector. Gartner's AI business value forecast voorspelt dat organisaties alleen dit jaar al 1,9 biljoen dollar voordeel zullen halen uit het gebruik van AI."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud