Italiaans onderzoek naar Amazon wegens concurrentievervalsing

16-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Italiaans onderzoek naar Amazon wegens concurrentievervalsing

De Italiaanse mededingingsautoriteit start een onderzoek naar Amazon. De toezichthouder onderzoekt of de e-commercegigant via speciale deals misbruik zou hebben gemaakt van zijn dominante marktpositie. Bij verschillende dochterondernemingen van Amazon zijn invallen geweest om bewijsmateriaal veilig te stellen.

Amazon heeft naar verluid externe verkopers extra voordelen geboden indien zij niet alleen op Amazon hun waren aanboden, maar ook gebruik maakten van logistieke diensten van het bedrijf. Deze voordelen bestonden onder meer uit prominentere aandacht voor deze partijen op de website van Amazon. De Italiaanse mededingingsautoriteit stelt dat dit niet is toegestaan en Amazon zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan concurrentievervalsing.

Het is niet het eerste onderzoek naar Amazon; op dit moment voert ook de Europese Commissie een onderzoek uit naar misbruik van verkoopgegevens van leverancier die actief zijn op het platform van de e-commercegigant. De Duitse mededingingsautoriteit onderzoekt net als zijn Italiaanse tegenhanger of Amazon zich schuldig heeft gemaakt aan concurrentievervalsing.

Terug naar nieuws overzicht