Nieuwe taskforce brengt risico's van 5G-netwerken in kaart

16-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Nieuwe taskforce brengt risico's van 5G-netwerken in kaart

Een nieuwe interdepartmentale taskforce gaat de risico's bij de aanleg en het gebruik van 5G-netwerken onderzoeken. De drie grote telecomaanbieders van ons land - KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo - zijn betrokken bij de taskforce, die is opgezet onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Dit meldt minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief gericht aan de Tweede Kamer. De taskforce gaat een risicoanalyse uitvoeren voor 5G-netwerken. "De Taskforce voert in medewerking met de drie grote telecomaanbieders (KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo) een risicoanalyse uit naar de kwetsbaarheid van 5G-telecommunicatienetwerken voor misbruik van leveranciers van technologie voor deze netwerken en welke maatregelen nodig zijn om risico’s te beheersen. De Taskforce is voor wat betreft samenstelling en activiteiten zo opgezet dat evenwichtige besluitvorming kan plaatsvinden waarbij zowel veiligheids- als economische belangen worden geborgd", schrijft Grapperhaus.

Samenwerking in EU-verband

Nederland gaat zich ook inzetten voor informatie-uitwisseling en gedeelde risicoafweging in EU-verband en met bondgenoten buiten de EU. Eind mei worden de eerste uitkomsten van de risicoanalyse van de taskforce verwacht.

Potentiële risico's verbonden aan 5G-netwerken zijn het kabinet een doorn in het oog. Naar verwachting presenteert het kabinet in mei een strategie die bepaald hoe ons land omgaat met China. Dit Aziatische land wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage, iets waarbij onder meer techbedrijf Huawei betrokken zou zijn. De Chinese overheid en Huawei ontkennen de aantijgingen, waarvoor tot nu toe geen bewijsmateriaal is gepresenteerd.

Diefstal bij ASML

De risico's krijgen recentelijk extra aandacht door de diefstal van bedrijfsgeheimen bij chipmachinefabrikant ASML. Ook hierbij werd een link gelegd met de Chinese overheid, iets wat ASML zelf ontkent. Na bekendwording van de diefstal bij ASML zei een Kamermeerderheid Huawei echter voorlopig te willen weren bij de aanleg van 5G-netwerken, tot de risico's die verbonden zijn aan apparatuur van het bedrijf in kaart zijn gebracht.

Terug naar nieuws overzicht
Security