Redactie - 15 april 2019

Pure Storage: Meerwaarde van data gebruiken voor innovatie

Pure Storage: Meerwaarde van data gebruiken voor innovatie image

Data is niet langer meer een afgeleide van de applicatie. De waarde van data staat centraal. Dat was de visie van de oprichters van Pure Storage in 2009. “Het bleek een passende blik op de toekomst. De wereld is nu datagedreven. En ons storage platform faciliteert dat”, zegt Theo van Teylingen, Regional Director Benelux en Nordics bij Pure Storage.

“Een ander uitgangspunt was de constatering dat cloud belangrijk zou worden, vanwege de flexibiliteit, betalen naar gebruik, en gebruik naar behoefte. Destijds, toen flash nog maar net in opkomst was, waren dat gedurfde grondslagen om een bedrijf te beginnen. Wij wilden de cloudtechnologie naar het datacenter brengen, dus een storageplatform dat geschikt is voor alle datafunctionaliteiten. Waarbij je een brug slaat tussen legacy systemen, de nieuwe en de public cloud”, blikt Van Teylingen terug.

De databerg groeit gestaag. Toch ‘raken’ we slechts 0,5 procent ervan dagelijks aan. “Dat is natuurlijk veel te weinig”, stelt hij, “want dat betekent dat je niet de volledige waarde uit data weet te halen. Streaming neemt toe; dat gaat dan over niet-gestructureerde data en leidt tot overvolle datalakes. Voorheen was de technologie niet volwassen om die gegevens in grote hoeveelheden real time te verwerken, maar nu, met machine learning en analytics is dat wel het geval. Maar als men hiervan gebruik wil maken, dan zie je dat organisaties in het verleden inefficiënt zijn omgegaan met data. Noodgedwongen weliswaar omdat men gebruik moest maken maken van opslagtechnologie uit het disk en tape tijdperk. Daardoor staan dezelfde gegevens drie, vier keer – en meestal nog vaker – ergens opgeslagen voor verschillende toepassingen. Het zou zo moeten zijn dat je dezelfde data maar op één platform opslaat en je het van daaruit vervolgens kunt gebruiken voor meerdere doeleinden. Dat levert snelheid op en eenvoudiger beheer. Ziehier precies onze oplossing, wij bieden de mogelijkheid om  gegevens vanuit verschillende databronnen te ontsluiten voor verscheidene toepassingen.”

Autonoom rijden

Een heel specifieke toepassing waarbij enorme hoeveelheden data snel verzameld en verwerkt dienen te worden, betreft autonoom rijden. Van Teylingen is trots op de samenwerking tussen Volvo Cars en Autoliv (verenigd in Zenuity), Pure Storage en Nvidia om autonoom rijden mogelijk te maken. “Nvidia levert de ‘rekencentrale’ (krachtige parallelprocessoren - GPU’s) en wij leveren Flashblade om op een eenvoudige wijze deze rekenmonsters, heel snel van heel veel data te voorzien; een heel schaalbaar systeem. Zenuity ontwikkelt de software, via kunstmatige intelligentie en deep learning, om zelfstandig rijdende voertuigen veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Het is de kunst om de chips van Nvidia voortdurend aan het werk te houden. Zenuity heeft meerdere opslagsystemen onder de loep genomen en uiteindelijk vastgesteld dat Flashblade de juiste snelheid en flexibiliteit kon bieden om het systeem volcontinue te laten werken.

De enorme rekenkracht is nodig om modellen te trainen. Maar time-to-market speelt ook een rol. Auto- en IT-industrie zijn in een felle concurrentiestrijd verwikkeld om als eerste betrouwbare, autonome voertuigen op de markt te brengen. De combinatie van Nvidia en FlashBlade brengt het beste van twee werelden: de mogelijkheid om meer modellen te trainen dan de concurrent én dit zo snel te kunnen doen dat het tijdpad voor het ontwikkelwerk (go-to market) hier niet onder lijdt.

Anders denken

De data centraal stellen, vereist een heel andere manier van denken over de architectuur van computersystemen. “Wij moeten dat verhaal keer op keer vertellen en mensen zien te overtuigen. Veel organisaties houden van oudsher vast aan hun bestaande, applicatie centrische opzet van hun datacenter. Met data voor een database, voor een datawarehouse, voor DevOps, voor ERP, noem maar op, allemaal opgeslagen in aparte silo’s. Wij brengen de data naar één platform in het datacenter maar nu ook in een hybrid multi cloud, want wij draaien onze software nu ook in de cloud, bij Amazon (AWS) en de andere public cloud leveranciers volgen snel”, verklaart hij.

En Van Teylingen begint over een verzekeraar in Scandinavië die er baat bij heeft om het platform FlashBlade te gebruiken. “Eigenlijk is het een datahub”, vervolgt hij, “ontworpen om data te leveren, te delen en samen te voegen, zodat de waarde van data kan worden ontsloten. Weg van de silo’s waar eerst alle data waren opgeslagen. Hiermee bekijken we hoe we de machine learning en kunstmatige intelligentie omgeving kunnen koppelen aan hun data. In plaats van 2 TB ‘oefendata’ voor de algoritmes, waarover ze nu beschikken, ontsluiten we straks 1 PB productiedata en mogelijk 6 PB aan archief voor het machine learning team, wat veel meer mogelijkheden biedt. Wie krachtige modellen en oplossingen wil maken, moet data samenvoegen en delen, in plaats van alleen verzamelen en opslaan. De data hub is de nieuwe storage-architectuur die hier speciaal voor ontworpen is, en bewust gebouwd voor de next-gen datagedreven innovatie.”

NPS

Dat klanten de aanpak van Pure weten te waarderen, blijkt uit de Net Promotor Score (NPS) van 86,6. Dit is het percentage van klanten dat aangeeft Pure bij collega’s of vrienden aan te bevelen. De score is vastgesteld door NICE Satmetrix, vooraanstaand wereldwijd leverancier van beheersoftware voor klantreacties en medebedenker van de NPS. “Zij meten elk kwartaal hoe tevreden onze klanten zijn. We zijn erg blij met deze score en we zien nog steeds dat het oploopt”, stelt Van Teylingen vast.

“Het gaat ons erom dat bedrijven succes hebben doordat wij ze een platform hebben gegeven waardoor zij hun eigen gegevens zinvol kunnen gebruiken. Wij zijn overigens zelf ook datacentrisch georganiseerd. Dat gaat niet vanzelf, het is een hele reis. Maar, doordat wij ook ons bedrijfsmodel daardoor hebben omgegooid, hebben wij geleerd waar je tegenaan loopt en hoe je dat kunt oplossen. We weten dat het heel lastig is om uit het primaire proces te stappen. Ook bij ons is het verdienmodel data verzamelen; de logistiek (het opslaan en verwerken) is een afgeleide.”

Voorspelbaar

Je moet oppassen dat data niet te versplinterd raakt, meent Van Teylingen. Want dan is het lastig de meerwaarde eruit te halen om te gebruiken voor innovaties.

“Je loopt het risico dat je het overzicht kwijtraakt. In een door data gedreven wereld is een goed geïntegreerde, performante en schaalbare storage infrastructuur de basis van waaruit een flexibele, hoog beschikbare en betrouwbare hybride multicloud kan worden opgebouwd. Onze datacentrische architectuur voorziet hierin.”