Google Cloud investeert in serverless computing

10-04-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Google Cloud investeert in serverless computing

Google heeft een aantal investeringen in serverless computing aangekondigd tijdens Google Cloud Next ‘19 in San Francisco. Zo lanceert Google Cloud een nieuw serverless compute platform voor gecontaineriseerde apps met ingebouwde portabiliteit. Ook investeert de cloudprovider verder in Cloud Functions en App Engine-platformen.

Cloud Run

Google breidt het bestaande serverless compute-aanbod uit met Cloud Run. Hiermee kunnen gebruikers stateless HTTP-gestuurde containers draaien, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de infrastructuur. Cloud Run schaalt automatisch binnen enkele seconden op of af, zelfs tot nul, afhankelijk van het verkeer. Hierdoor wordt alleen maar betaald voor de middelen die men daadwerkelijk gebruikt.

Cloud Run is ook beschikbaar op Google Kubernetes Engine (GKE). Gebruikers kunnen hierdoor serverless workloads laten draaien op bestaande GKE-clusters. Dezelfde stateless HTTP-diensten kunnen worden ingezet op het eigen GKE cluster.

Knative

Sommige workloads draaien bij voorkeur on-premise of in een multi-cloud-omgeving. Cloud Run is gebaseerd op Knative, een open API en runtime environment die serverless workloads overal kan laten draaien. Deze wordt volledig beheerd op Google Cloud Platform, op het GKE-cluster of in het zelf beheerde Kubernetes-cluster.

Dankzij Knative is het eenvoudig om te beginnen met Cloud Run en later over te stappen naar Cloud Run op GKE. Door Knative als het basisplatform te gebruiken, kunnen workloads over de platformen heen worden verplaatst. Dit verlaagt de overstapkosten aanzienlijk.

New second generation runtimes

Google App Engine is een serverless applicatieplatform voor de implementatie van schaalbare web- en mobiele apps. Binnenkort is er ook support voor nieuwe second generation runtimes: Node.js 10, Go 1.11, en PHP 7.2 in algemene beschikbaarheid en Ruby 2.5 en Java 11 in alpha. Deze runtimes bieden een unieke developer experience, snellere implementaties, verwijderen eerdere API-beperkingen en worden geleverd met ondersteuning voor native modules.

Nieuwe verbeteringen aan Cloud Functions

Google Cloud Functions is een event-driven serverless compute platform om code te schrijven voor specifieke triggers zonder zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur. Cloud Functions maakt het eenvoudig om verbinding te maken met clouddiensten zoals BigQuery, Pub/Sub, Firebase en meer.

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud