'Aantal verscheepte devices blijft in 2019 gelijk'
08-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Aantal verscheepte devices blijft in 2019 gelijk'

2,21 miljard PC's, tablets en mobiele telefoons worden dit jaar verscheept. Dit is gelijk aan 2018. De PC-markt laat de komende jaren naar verwachting een negatieve ontwikkeling zien, terwijl de markt voor mobiele telefoons in 2020 juist groeit.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "Voor het achtste jaar op rij laat de PC-markt stilstand zien", aldus Ranjit Atwal, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Het aantal verscheepte PC's komt in 2019 op 258 miljoen stuks uit, 0,6% minder dan in 2018." Het aantal traditionele PC's dat wordt verscheept neemt in 2019 naar verwachting met 3% af tot 189 miljoen stuks.

gartner-devices-shipments-2018-2021.png

"Consumenten nemen steeds vaker afscheid van hun PC en vervangen hem niet, wat terug te zien is de 2,5 miljoen units die in 2019 minder worden verscheept. Voor bedrijven gaat de Windows 10 migratie naar de volgende fase. De VS bevindt zich nu in de laatste fase, maar China heeft door zijn langzamere migratie nog enkele jaren te gaan. Door de Windows 10 migratie naar 2020 uit te stellen, lopen bedrijven het risico met een niet ondersteunde besturingssysteem te werken. De ondersteuning voor Windows 7 eindigt in januari 2020", zegt Atwal.

1,8 miljard mobiele telefoons

Het aantal verscheepte mobiele telefoons komt in 2019 naar verwachting uit op 1,8 miljard stuks, een daling van 0,5% ten opzichte van 2018. Dit is volgens Roberta Cozza, onderzoeksdirecteur bij Gartner, vooral te danken aan een verzadiging van de markt. Gebruikers hebben minder behoefte hun mobiele telefoon te vernieuwen, en kiezen hiervoor alleen indien nieuwe exemplaren significante nieuwe features, efficiëntiewinst of ervaringen bieden.

Groei keert naar verwachting in 2020 terug op de markt voor mobiele telefoons, met een groei van 1,2% ten opzichte van 2019. Gartner waarschuwt smartphonefabrikanten echter dat consumenten mobiele telefoons steeds minder vaak gaan vervangen en de gemiddelde levensduur van een high-end smartphone van 2,6 jaar zal stijgen naar 2,8 jaar in 2023.

Opvouwbare smartphones

Gartner kijkt ook naar opvouwbare smartphones, die door verschillende fabrikanten werden geïntroduceerd op het Mobile World Congress in Barcelona. Gartner verwacht dat opvouwbare smartphones in 2023 goed zullen zijn voor 5% van alle verkochte high-end smartphones. In absolute aantallen komt dit neer op 30 miljoen smartphones.

"We verwachten dat gebruikers een opvouwbare smartphones net als een reguliere smartphone zullen gebruiken, het apparaat honderden keren per dag oppakken, het sporadisch uitvouwen en typen op zijn plastic scherm, dat wellicht snel krast afhankelijk van de wijze waarop deze vouwt", zegt Cozza. "In de komende vijf jaar verwachten we dat opvouwbare smartphones een niche product zullen blijven door een scala aan productie-uitdagingen. Naast de omvang van het scherm is de prijs een barrière, al verwachten we dat deze na verloop van tijd zal afnemen. Met een prijskaartje van 2.000 dollar zijn opvouwbare telefoons op dit moment een te grote compromis, zelfs voor veel early adopters van technologie."

Terug naar nieuws overzicht