Wouter Hoeffnagel - 08 april 2019

Britten werken aan regelgeving voor schadelijke content op social media

Britten werken aan regelgeving voor schadelijke content op social media image

Het Verenigd Koninkrijk werkt aan nieuwe wetgeving om social media- en techbedrijven harder aan te kunnen pakken indien zij schadelijke content niet verwijderen.

Dit meldt de Britse media op basis van een beleidspaper. Indien bedrijven niet tijdig maatregelen nemen, wil de Britse overheid toegang tot hun websites kunnen blokkeren, boetes kunnen opleggen en senior managers verantwoordelijk kunnen houden. Ook wil de Britse overheid een toezichthouder opstellen die het verwijderen van schadelijke content gaat monitoren.

'Techbedrijven hebben onvoldoende gedaan'

De Britse premier Theresa May zegt in een verklaring dat techbedrijven niet voldoende hebben gedaan om gebruikers te beschermen. "We hebben geluisterd naar activisten en ouders, en leggen een juridische zorgplicht neer bij internetbedrijven om mensen veilig te houden", aldus May. Met deze zorgplicht wil May bedrijven verantwoordelijk maken voor de veiligheid van hun gebruikers en de aanpak van schadelijke content op hun platformen.

Regelmatig is er kritiek op het verwijderen van schadelijke content door social media- en techbedrijven. De kritiek laaide onlangs op nadat een terrorist een aanslag op een moskee in Nieuw-Zeeland livestreamde op Facebook.