SUSE groeit op alle fronten

08-04-2019 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

SUSE groeit op alle fronten

SUSE groeit in alle regio’s wereldwijd, maar het meest in Noord-Amerika, aldus Ronald de Jong, President of Sales. De groei zit hem niet alleen in omzet en aantal klanten, maar ook partners. Vooral op het vlak van software defined storage. “We zijn in zee gegaan met de system integrators, de big Six; daar zit heel veel kennis.”

Dat Noord-Amerika groeit, is niet zo gek. SUSE heeft het laatste half jaar veel geïnvesteerd in deze regio, onder meer door er een aparte CTO en een product manager aan te nemen. “We willen er dichter op onze klanten zitten.”

Op de vraag of de overname van Red Hat door IBM nieuwe klanten heeft opgeleverd, reageert De Jong met eerst te stellen blij te zijn dat IBM de overnemende partij is. “Dat is gunstig voor de open source gemeenschap. IBM heeft al heel veel geïnvesteerd in open source, en zal dat blijven doen. Wij werken al heel lang nauw samen met IBM. En er zijn inderdaad bedrijven die veel van IBM hebben en dan niet meer Red Hat willen gebruiken, omdat ze niet van één leverancier afhankelijk willen zijn. Dus: ja, er komen Red Hat-klanten bij ons; maar andersom gebeurt het ook.”

Niels Brauckmann, CEO van SUSE, noemt nog een reden op in te zetten op Noord-Amerika. “Wij hebben talenten nodig, met name op het gebied van nieuwe technologieën zoals containers. En de meeste talenten vind je toch in Noord-Amerika.”

Eigen IT stack

Een groot voordeel van de overname van SUSE door het Zweedse EQT is, volgens De Jong, dat het bedrijf nu over zijn eigen IT stack beschikt. “Om een voorbeeld te geven: Micro Focus, onze vorige eigenaar, werkt met licenties. Wij werken met abonnementen. Dat heeft gevolgen voor het CRM-systeem. Onze mensen moesten altijd veel handwerk verrichten om het CRM-systeem van Micro Focus te gebruiken. Dat hoeft nu niet meer. Die tijd kunnen we nu aan onze partners en klanten besteden. Wij hebben projecten opgezet hoe we kunnen groeien, die hebben in ons systeem kunnen opnemen. Dat kon eerst ook niet.”

Brauckmann is blij met EQT. “Dit is geen investeerder die behoort bij de equity fondsen die bekend staan als sprinkhanen. In tegendeel. Ze investeren in SUSE, vastbesloten ons te helpen groeien. En natuurlijk, over vijf tot zeven jaar zullen ze ons weer willen verkopen. Hoe dat gebeurt, is nu nog niet bekend. Misschien gaan we naar de beurs, misschien ook niet. Feit is dat we nu een zelfstandig bedrijf zijn en dat heeft veel voordelen.”

Partners

Parallel aan SUSECON in Nashville, Tennessee, vindt de Partner Summit plaats. De Jong opent dit evenement. Zijn boodschap aan de partners? “Dat wij gecommitteerd zijn en blijven aan onze partners. Meer dan negentig procent van onze omzet komt via partners. We hebben ze nodig om de markt te benaderen. We willen nu wel meer gaan doen met system integrators. Daar gaan we werk van maken”

SUSE is groot geworden met SUSE Linux Enterprise Server (SLES). Die zorgt voor de meeste omzet. Maar de laatste jaren is het portfolio uitgebreid met producten en diensten voor Software Defined Infrastructure (SDI) en Application Delivery (AD). Michael Miller, die onder meer het team voor acquisities leidt, zegt te speuren naar veelbelovende start-ups met producten voor SDI en AD. “Natuurlijk groeien we ook organisch op die terreinen, maar echte grote groei bereik je door overnames. Natuurlijk hebben die bedrijven proprietary oplossingen die we dan open moeten maken. Maar daar hebben we ervaring mee toen we Cloud Foundry van HPE hadden overgenomen.”

Hij en Brauckmann zien verder mogelijkheden om te groeien met SLES voor bedrijven die overgaaan op S/4 HANA. Ten slotte zijn SAP en SUSE vier handen op één buik. “Daar liggen grote kansen voor ons”, zeggen ze.

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud