Redactie - 05 april 2019

Michiel Eielts, Equinix: Schep voorwaarden voor innovatie

Michiel Eielts, Equinix: Schep voorwaarden voor innovatie image

Voor Equinix is innovatie een vanzelfsprekendheid. In Silicon Valley buigt het bedrijf zich samen met andere organisaties regelmatig over de vraag: hoe zou het IT-landschap er in de toekomst uit moeten zien? Michiel Eielts, managing director Benelux, deelt de visie van Equinix op innovatie.

Eielts ziet dat er een grote transformatie gaande is in de manier waarop bedrijven hun IT-infrastructuur organiseren. “Infrastructuur bestond altijd uit allerlei losse aspecten, maar wordt steeds meer een platform.”

Het Apple platform noemt hij als voorbeeld. “Via het Apple platform kun je zelf apps ontwikkelen, waarbij de randvoorwaarden al voor je geregeld zijn.” Deze manier van werken ziet Eielts ook steeds vaker in de zakelijke wereld terugkomen.

“Het mooie aan werken via een platform is dat bijvoorbeeld de security al geregeld is. De business kan zich richten op het creatieve gedeelte”, vertelt Eielts. “Dat leidt tot een transformatie. Bedrijven kunnen veel sneller innoveren.”

Totaaloplossing

Tot nu toe was het altijd zo dat je (om een computeplatform te organiseren) alle losse delen apart in moest kopen. Nu komt daar dus verandering in. “De verschillende onderdelen uit de infrastructuur waren er al, maar er was nog geen platform of omgeving waarin je die allemaal samen kon brengen.”

Equinix ’is nu  zo’n platform geworden. “Wij zijn begonnen met connectivity, maar we zijn na gaan denken over hoe we elementen kunnen toevoegen, zodat het echt een platform is, en niet een verhaal is over een platform.”

Eielts merkt op dat er vaak veel verschillende partners betrokken zijn bij het platform, maar dat de klant hier niets van merkt. “De klant werkt met een totaaloplossing. Achter de schermen is het platform geregeld. Een stevig ecosysteem van partners is cruciaal.”

Juist zo’n platform kan sterk bijdragen aan de innovatiekracht van organisaties, verwacht Eielts. “Door met een platform te werken neemt de snelheid waarmee je nieuwe diensten en producten kan lanceren toe. Je bent veel minder tijd kwijt aan bijvoorbeeld het regelen van de security.” Een ander voordeel van werken met een platform is de iteratie. “Je kunt veel sneller itereren en je product verbeteren.”

Een ander voordeel van het platform is dat het makkelijk kopieerbaar is naar verschillende plekken over de wereld. “Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf in de maintenance branche. Als er een vliegtuig landt, wil de klant informatie over de motoren, zodat er predictief onderhoud gepleegd wordt. Door allemaal via hetzelfde platform te werken is het veel makkelijker dit soort informatie te gebruiken.”

Speciaal voor bedrijven die flexibel willen werken vanaf verschillende locaties biedt Equinix zulke ‘performance hubs’. “Zo werken organisaties overal met dezelfde architectuur, een hybride cloud. Zo hebben ze een schaalbare, behapbare en veilige omgeving.”

Gezondheidszorg

Equinix richt zich op het ‘consumeerbaar’ maken van de cloud. “Met name in sectoren waar specifieke eisen worden gesteld is de cloud nog niet altijd zo toegankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg.”

Net zoals Equinix zelf werkt met een partner ecosysteem, raadt Eielts andere organisaties aan om ook te denken in samenwerking. “Als je bijvoorbeeld met een app voor patiënten wilt gaan werken als ziekenhuis is het slim om in een vroeg stadium andere partijen daarbij te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan huisartsen en apotheken. Door in te zetten op samenwerking vergroot je de kans dat mensen echt met je innovatie gaan werken.”

Cultuur

Eielts denkt dat er voldoende ideeën zijn om te innoveren, maar dat het vooral een andere inrichting van processen en de organisatie vraagt. “Het kost tijd voor organisaties om die omslag te maken. Je ziet dat CIO’s steeds meer doordrongen raken van de noodzaak om processen te veranderen om zo innovatie mogelijk te maken.”

“En dat is een hele andere manier van denken dan we altijd gewend waren”, stelt Eielts. “We zijn altijd gewend geweest om iets te ‘specificeren’ en dan te maken. Voor CIO’s is het uitdaging. Het is moeilijk om je gewone business op een andere manier in te richten dan de innovatieve business.”

Eielts merkt dat Nederlanders het vaak wat lastiger vinden dan Amerikanen om zaken niet volledig van tevoren te specificeren. “In de Verenigde Staten is het veel gebruikelijker om tien dingen te proberen waarvan uiteindelijk één oplossing blijkt te werken. In Nederland hebben we die cultuur minder, al is het wel in opkomst.”

Praktijk

De praktijk staat innovatie soms nog wel in de weg. “Als bedrijven er niet klaar voor zijn, of pas in een later stadium de randvoorwaarden van de innovatie gaan regelen, dan zal de innovatie minder succesvol zijn.”

Om innovatief te zijn is het volgens Eielts dan ook noodzakelijk om in gedachten te houden dat traditionele IT niet klaar is voor innovatie. “Je moet gebruik maken van de hybrid cloud en connectivity. Hybrid cloud is echt de architectuur voor de komende jaren. Bedrijven moeten daarin mee om innovatief te kunnen blijven.”

Hoewel er nog veel te winnen is, vindt Eielts dat we ook trots mogen zijn op Nederland op innovatiegebied. “In vergelijking met veel andere landen zijn we in Nederland al heel innovatief bezig. Er zijn veel goede, creatieve business ideeën en er wordt veel gesproken over innovatie mogelijk maken.”

Ook de overheid in Nederland doet het nog niet zo slecht op innovatiegebied, stelt Eielts. “In MijnOverheid heeft de Nederlandse overheid al heel veel informatie samengebracht in één portaal. Zover zijn veel landen nog lang niet. We kunnen dus best wat positiever zijn. Nederland doet het al heel erg goed.”