SUSE laat container applicaties overal veilig draaien
04-04-2019 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

SUSE laat container applicaties overal veilig draaien

Thomas Di Giacomo (foto) reist, als President of Engineering, Product and Innovation bij SUSE, de hele wereld en spreekt talloze CIO’s en bedrijfsleiders. Allen hebben dezelfde boodschap: het platform is hybride en multicloud. “Daarbij kunnen wij leren van de gaming industrie”, aldus het technisch geweten van de open source software leverancier.

Di Giacomo, in SUSE-kringen liefkozend aangeduid als Doctor T, spreekt de zaal toe tijdens SUSECON in Nashville, Tennessee. Hij toont een foto van een kind dat een spel speelt op de computer. Zoals dat vroeger ging: één console en één pc die de game afhandelt. “Tegenwoordig kan dat kind spelen tegen of met iedereen op de hele wereld. En met het apparaat dat hij op een bepaald ogenblik verkiest. Dat kan een console zijn, een pc, een tablet, een laptop of een smart phone. Het maakt niet uit. Hij kan zelf op een X-Box spelen, anderen op bijvoorbeeld een Playstation; geen probleem. De grafische beelden zijn prachtig, de interactie is geweldig, de latency nauwelijks merkbaar”, vertelt Di Giacomo. “Dat is mogelijk door een apparaat dat de speler verbindt met de cloud provider die de game draait. Zo verbinden wij gebruikers binnen bedrijven met applicaties die verspreid over eigen serverruimte en meerdere clouds het werk afhandelen. Zonder dat de gebruiker daar weet van heeft, zonder dat hij daar last van heeft.”

Het draait in toenemende mate om hybride, multicloud native applicaties. Die maken een moderne bedrijfsvoering mogelijk.

Cloud Foundry

Om met Doctor T. te spreken: het belang van ontwikkelaars binnen IT-teams is sterk toegenomen. Zij maken die verbindende, zelflerende, analyserende, snelle applicaties. Steeds vaker met gebruikmaking van containers. “Wij geven ze het platform dat ze niet hoeven na te denken over de technologische afhandeling van hun programma’s, zodat zij zich kunnen concentreren op de inhoud van hun werk.”

Om een voorbeeld te geven: “Wij hebben Cloud Foundry geschikt gemaakt voor containers. We hebben de proprietary container scheduler vervangen door een open exemplaar.
Dat gebeurt bovenop Kubernetes.”

S/4 HANA

In de zaal vertellen klanten in filmpjes hoe zij SUSE gebruiken. T-Systems benut onder meer CaaS (Containers as a Service) en CEPH (voor storage) om 36 TB in één database (S/4 HANA) te verwerken. De Amerikaanse Symmetry is een cloud provider die is gespecialiseerd in SAP-workloads. Dit is mogelijk dankzij nauwe samenwerking tussen HPE, SAP en SUSE.

Op het podium verschijnt dan ook Dan Lahl, Vice President Product Marketing van SAP “Ons bedrijf bestaat 46 jaar en wij werken al meer dan 20 jaar nauw samen met SUSE. Van alle S/4 HANA implementaties draait 90 procent op SUSE”, zegt hij.

Lahl vertelt dat veel bedrijven moeite hebben om te beginnen met digitale transformatie. “Bij ons begint het met een design thinking sessie met vertegenwoordigers van de business. Laat ze vertellen wat ze willen bereiken met hun bedrijf. Dan maken wij vervolgens modellen die we aan hun oordeel onderwerpen en indien nodig aanpassen. Na zes tot acht weken is er een werkend programma. Je hoeft niet alles in één keer aan te pakken; stap voor stap.”

Als wapenfeit haalt hij aan wat SAP en SUSE hebben gedaan voor Bumble Bee Foods uit San Diego. “Elke tonijn heeft een QR-code. Die laat zien waar de vis is gevangen en welke weg hij heeft afgelegd om op iemands bord te belanden. Hiervoor gebruiken we onze cloud blockchain technologie. Om te laten zien dat ze inderdaad duurzaam bezig zijn.”

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud